X-Men: Dark Phoenix/X-Men: Sötét Főnix (2019)

Az X-Men: Sötét Főnix (Dark Phoenix) című amerikai akciófilmet 2019-ben mutatták be, a rendező Simon Kinberg, a főszerepekben Sophie Turner, Jennifer Lawrence, Jessica Chastain és James McAvoy. A film hossza 114 perc, és a besorolása 16 éven felülieknek ajánlott.

Jean Gray, vagy ahogy ismerjük, Főnix karaktere régóta jelen volt a sorozatban, most pedig saját film kapott, amely egyben lezárja a közel két évtizedes időszakot. Simon Kinberg, aki korábban csak íróként dolgozott, most rendezőként is megpróbálkozott, és az eredmény egy látványos, bár kissé hibás búcsú a sorozattól. A mutánsok még soha nem kerültek ilyen nehéz helyzetbe, és még a DC is megirigyelhetné a sötét hangulatot és a cselekmény mélységét.

A történet 1975-ben kezdődik, amikor a 8 éves Jean Gray/Főnix (Summer Fontana) egy autóbalesetet okoz, amelyben szülei életüket vesztik. Charles Xavier professzor (James McAvoy) veszi pártfogásába és igyekszik megfékezni a lány erejét. 1992-ben az Endeavour űrsikló bajba kerül, és az elnök kéri az X-Men segítségét. A mentőakció során Főnix egy adag sugárzást kap, ami tovább fokozza erejét. Amikor megtudja, hogy apja még él, konfliktusba kerül Xavier professzorral, majd később a többi mutánssal és az emberekkel is. A Földre érkező D'Bari faj Vuk vezetésével megpróbálja visszaszerezni az energiájuk forrását. A lány ámokfutása miatt az emberek ismét a mutánsok ellen fordulnak. Xavier professzor és Magneto különböző módon próbálják megoldani a helyzetet, és a földönkívüliek is beleszólnak a történetbe. A film végén hatalmas összecsapás várható.

Az X-Men sorozat 2000-ben indult, és szinte azonnal népszerűvé vált, akár ismertük a képregényt, akár nem. A sztori, a rendezés és a szereplők minősége miatt nehéz volt utálni. Az elmúlt 19 év során 12 filmet kaptunk, amelyek között voltak kiválóak is. Az idősebb és fiatalabb karakterek találkozása friss lendületet adott a sorozatnak, és néhány karakter méltó búcsút kapott. A The New Mutants 2020-ban zárta le ezt a fejezetet. A Sötét Főnix pedig az X-Men világának egyfajta Végjátéka lett volna.

Jean Grey karaktere 1963-ban debütált a képregényben, és régóta várták, hogy kapjon egy saját filmadaptációt. Sophie Turner alakította a fiatalabb változatát, aki először az X-Men: Apokalipszisben jelent meg. A Sötét Főnix forgatásai 2017-ben kezdődtek, és számos változáson ment keresztül, ami néha nem tett jót a végeredménynek.

Egy ilyen komplex karakter keletkezését bemutatni és egy korszakot lezárni nem könnyű feladat. Simon Kinberg, aki korábban csak íróként dolgozott a sorozatban, most rendezőként is megpróbálta, de hiányzott neki a megfelelő rutin. A történet is időnként összegubancolódott, és a karakterek viszonya és a mutánsok világa terén is több potenciált rejtett volna. A színészek bár meggyőzően alakítják saját karakterüket, kétségeik voltak azzal kapcsolatban, mit is várnak el tőlük ebben a filmben.

Végül is a Sötét Főnix nem a legrosszabb, de nem is a legjobb X-Men film lett. Talán egy rutinosabb rendező és egy átgondoltabb történetből többet lehetett volna kihozni belőle. Hans Zimmer zenéje ugyanügyesen illeszkedik a filmhez, de reméljük, hogy a Dűnében már valami újat hoz majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4718240723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása