Borat 2 (2020)

Bár még csak két hónapja jött ki, 2020 már most hírhedten káoszokkal teli évnek bizonyul. Amikor azt hittük, már mindent láttunk, egyszer csak előbukkan Borat újra. Igazából nem ő a probléma, hanem a tükör, amit elénk tart, és ami mögöttünk van. Az eredeti 2006-os film folytatása könnyedén megfelel az akkori színvonalnak. Innen kezdve a "Borat 2" elnevezést fogjuk használni.

Már 2007-ben szóba került Borat folytatása, de akkoriban Sacha Baron Cohen úgy gondolta, hogy nem tudna észrevétlenül gerillafelvételeket készíteni, mivel túl sokan ismerték már fel. Ehelyett más karakterekkel és filmekkel jelentkezett, mint például Brüno és A Diktátor. Ezek minőségben és sikerben is méltók voltak Borathoz, ellentétben az "Agyas és Agyatlan" című filmmel, ami csak néhány jó poént tartogatott, de különben gusztustalan volt. Fontos megjegyezni, hogy Baron Cohen "Who Is America?" című sorozatban is folytatta a gerillafilmezés művészetét, és játszott komolyabb szerepeket is, például a "Chicago 7" című filmben. Azonban még mindig a komikusi oldala ragyogott ki, és az amerikai akcentusával is gondok voltak.

A film megjelenési időzítése nem véletlen. Amerikában elnökválasztás van készülőben, és Baron Cohen nyilvánvalóan igyekszik kigúnyolni a republikánusokat és az alt-right mozgalmat. Nehéz eldönteni, mely jelenetek valósak, és melyek a "kandikamerásak". Például a híres Giuliani "botrány" biztosan nem volt megrendezett – ez a film egyik kulcsjelenete, és az utóbbi napokban sokszor szerepelt a hírekben. Giuliani, aki Donald Trump jelenlegi ügyvédje, távol tartotta magát a filmtől, de tény, hogy a jelenete emlékeztet Michael Moore "Kóla, puska, sültkrumpli" című dokumentumfilmjében szereplő Charlton Heston megjelenésére. Az első Borat filmet is sokan félreértették dokumentumfilmként, noha valójában egy fikció volt.

Borat 2-ben nincsenek olyan szélsőségesen gusztustalan jelenetek, mint az első film meztelen bunyója vagy Brüno orgiája. Ugyanakkor számos jelenet nehéz nézni, például amikor Baron Cohen, aki köztudottan zsidó származású, egy zsinagógában jelenik meg Boratként, zsidóként álcázva magát. Néhány jelenetet egyszerűen felkavaró nézni. Például amikor Borat, Trump maszkban, felbukkan Mike Pence alelnök beszédében egy republikánus nagygyűlésen. Az amerikai elnök, akit Borat folyamatosan "McDonald Trump"-ként nevez, már régóta a komikus célkeresztjében van. Egy 2015-ös Jimmy Kimmel Show-ban például Boratként jelent meg, és azt állította, hogy Trump nem valós személy, hanem Baron Cohen álalakja. Bár Trump eredetileg személyesen is szerepelt volna a Borat 2-ben, valamilyen oknál fogva vágóasztalra került a jelenete.

A film megnézése után felmerül egy kérdés: hogyan él Sacha Baron Cohen még mindig? Elképesztő, hány embert bosszantott már meg, és saját bevallása szerint többször is veszélyben volt az élete. A Borat 2 forgatása során golyóálló mellényt is viselt a hírhedten béna öltönye alatt, és bár most nem tartóztatták le közel százszor, mint az első rész esetében, sok szabályt megszegtek a járvány miatt. Nem csak a republikánusokat dühíti Baron Cohen, sokan mások is. A #metoo korában egy ilyen film igencsak kivételes, és az ellenkező hatását is elérheti az elnökválasztás eredményére.

A "Borat 2" könnyen megoszthatja az embereket, függetlenül politikai, faji vagy nemi hovatartozásuktól. És hasonlóan az első részhez, Kazahsztánban sem fogja az embereket elnyerni magának, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a fővárost az ottani diktátor nevéről nevezték át. Valószínű, hogy ez a film sok embert felzaklat majd, de valahogy mégis örülünk, hogy létrejött, mert manapság kevesen mutatnak ilyen kritikát a világra, mint ez a rosszul öltözött borostaarcú ember. Nem is lennénk meglepve, ha még egyszer találkoznánk vele. Jak sie masz!

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4718240323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panzerkampf 2024.01.30. 13:44:30

A Borat 2 egyszerre alpári, izléstelen, közönséges és primitív. De úgy tűnik erre is van igény (sajnos).

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása