Jurassic World: Dominion /Világuralom (2022)

Jurassic World: Világuralom című filmről van szó, amit Colin Trevorrow írt és rendezett. A főszereplők között megtaláljuk Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Jeff Goldblum, Laura Dern, Isabella Sermon, DeWanda Wise, Campbell Scott, BD Wong, Mamoudou Athie, Omar Sy, Justice Smith, és Daniella Pineda neveit. A film egy sci-fi kalandthriller, ami 2022-ben került bemutatásra, és 146 perc hosszú.

29 év és két trilógia után a Jurassic franchise első részeihez képest a folytatások sosem érték el a kiemelkedő szintet. Bár a Jurassic World-széria összefogottabb volt, mint a Jurassic Park, a Jurassic World: Világuralom hiányzik a várakozáson felüli globális perspektívából, amit a film címében is ígértek. A világ helyzete miatt ez talán nem is volt megvalósítható, de legalább a Jurassic széria hagyományait tartja.

A 1993-as Jurassic Park kiemelkedő volt, és érdekes, ahogyan azóta fejlődött a franchise. Az Elveszett világ 1997-ben jött, majd 2001-ben a III. rész, amely lényegében meg nem filmesített ötleteket hozott. A Telltale Games 2011-ben egy kiegészítőt hozott ki, ami párhuzamosan futott az alapfilmmel, és jól illeszkedik a franchise világába. Azóta jött a Jurassic World, ami egy új irányt mutatott a történetben. A Világuralom előtt számos marketinges kampány és epikus bejelentés tette fel a pontot az "i"-re, de sajnos a film nem tudja teljesen tartani ezt a szintet.

A film sok visszatérő karakterrel dolgozik, ami néha túlzsúfoltnak érződhet. Chris Pratt és Bryce Dallas Howard karaktereikben nem fejlődnek sokat, és ez a karakterhiány érezhető. Isabella Sermon jó teljesítményt nyújt, de karakterének folytatása megosztó lehet. A régi karakterek, mint Jeff Goldblum, Laura Dern és Sam Neill, hűek önmagukhoz, bár Dr. Grant nyugdíjas lett. BD Wong és a film új gonosza, Dodgson, a szinkronban is jól teljesít, és hozzájárulnak a film világának bővítéséhez. A két új főszereplő, DeWanda Wise és Mamoudou Athie, nem emelkednek ki különösebben a többi karakter közül.

A film kényelmetlen szövegeket tartalmaz, és sok logikai hiba és fizikai lehetetlenség található benne. Bár a CGI kiváló, és a hangok is jók, a történet alulteljesít. A film nem vezet el egy igazi konklúzióhoz, és nem fejezi be a történetet, hanem inkább lehetőséget hagy egy következő résznek. A tempó azonban jó, és könnyen elrepül az idő a film alatt.

Bár a film tele van őslényekkel, és technikailag jól megvalósították, lehetett volna több potenciál ebben a filmváltozatban. Összességében a Jurassic World: Világuralom a franchise keretein belül elfogadható, de lehetett volna több is belőle.

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218237919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása