Hereditary/Örökség(2018)

Az Örökség (Hereditary) című filmet Ari Aster rendezte, főszereplők: Toni Collette, Alex Wolff, Gabriel Byrne, Milly Shapiro. Ez az amerikai misztikus horror-dráma 127 perc hosszú és 2018-ban készült (16 éven felülieknek ajánlott).

Elképzelhető, hogy Ari Aster első rendezői munkájával valóban egy klasszikust alkotott? Egy dolog biztos, az Örökség inkább azoknak a horror-rajongóknak szól, akik már otthonosan mozognak ebben a műfajban, nem pedig azoknak, akik csak most ismerkednek vele.

A horror filmek egy érzékeny műfajt képviselnek, és ennek egyik oka az, hogy gyakran sztereotípiákon alapulnak, éppen ezért a szakma és a közönség is figyelmet szentelnek, amikor valami új és eredeti koncepcióval áll elő a filmes világban. Ari Aster, aki most debütált rendezőként, úgy döntött, hogy megosztja velünk saját elképzeléseit az Örökség című filmjében, és valószínűleg ezzel létrehozta a 21. század egyik legkiemelkedőbb horror alkotását.

A film alapfelállása - szándékosan mellőzve a cselekmény szót - a Graham családot követi, akik elszigetelten élnek, és a nagymama halála után a gyász és a családi problémák kerülnek a középpontba. Annak ellenére, hogy a nagymama és lánya, Annie viszonya sosem volt túl harmonikus, a gyász mégis megtalálja a módját, hogy befészkelje magát a családtagok szívébe. A film nagy része nem a misztikummal, hanem a gyász feldolgozásával és a hozzá kapcsolódó valósággal foglalkozik.

Az Örökség azonban nem hagyja figyelmen kívül a misztikumot sem, és az egyik legnagyobb erénye, hogy valósággal magával ragad minket, fokozza a feszültséget, a kíváncsiságot és a félelmet, és végül a film utolsó negyedében teljes mértékben leleplezi a rémségeket. A film hangulata és történetmesélése kitűnő, különösen az utolsó 20-30 perc, amely talán a horror műfaj történetének egyik legintenzívebb befejezése. Mindezt úgy, hogy az Örökség emellett tiszteleg a műfajban már meglévő alkotások előtt.

A film nem támaszkodik olcsó ijesztgetésekre vagy számítógépes effektekre, ehelyett váratlan fordulatokkal szolgál, amelyek kiegyensúlyozzák a lassú történetmesélést. Emellett kiemelkedő alakításokat láthatunk (Toni Collette elképesztő a filmben), és a film sok okos félrevezetést is tartogat, hogy még a tapasztalt horror rajongókat is meglepje. Az operatőri munka is kiváló.

Az Örökség valószínűleg nem lesz népszerű mozi, mivel nem egy könnyen emészthető film. A lassú tempója és a műfajok vegyítése miatt azonban idővel klasszikussá válhat. Ari Aster bemutatkozó filmje megmutatja, hogy van helye a friss és egyedi elképzeléseknek a Hollywoodban, és reméljük, hogy még sok jót hoz majd nekünk a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1018241331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása