Widows/Nyughatatlan özvegyek(2018)

A nyugtalan özvegyek (Widows) című filmet Steve McQueen rendezte, főszereplők: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Liam Neeson, Colin Farrell, Daniel Kaluuya, Robert Duvall, Elizabeth Debicki. Ez az angol-amerikai thriller 2018-ból, 128 perc hosszú és 16 éven felülieknek ajánlott.

A Nyugtalan özvegyek nem egy átlagos heist film, mert az akció csak a következmények egyike, a probléma valódi forrása sokkal inkább pszichológiai és politikai jellegű. A cselekmény a bűnt árnyalja egy szűk közösségben, ahol a gyász is fontos szerepet kap.

A történetben négy férfi szerepel, közülük néhányan férjek és apák, akik azzal próbálnak megélni, hogy másoktól lopnak. Azonban egy balul sikerült rablás során mind meghalnak, hatalmas adósságot hagyva maguk után. Az elrabolt pénztelenség miatt az özvegyek közül az első találkozik a banda vezetőjének özvegyével, és egy hónap haladékot adnak neki a két millió dollár előteremtésére. Az asszonyok nincsenek más lehetőségük, mint megtalálni egymást és közösen megoldani a problémát.

Ha valaki két órányi akcióval számol, csalódni fog. A tényleges rablás - amihez honnan szerezzenek két millió dollárt - csupán pár perces jelenet, a cselekmény sokkal inkább egy lélektani dráma és politikai thriller keveréke. Az özvegyek ugyan nem bűnözők, bár elfogadták, hogy az életük lopott pénzből származik, sosem részt vettek az akciókban, és nem is ismerték egymást. Most kénytelenek bűnözővé válni, de ez nem megy könnyen és gyorsan. A film politikai aspektusa is hangsúlyos, hiszen a környéken választások közelednek, és az özvegyek is belekeverednek ebbe a világba. Annak ellenére, hogy a férfiak uralják ezt a világot, amelyet az erőszak és hatalomvágy irányít, az özvegyek mégis részeseivé válnak.

A jó hír az, hogy ez nem egy régi klasszikus újrafilmelése női szereplőkkel, hiszen eredetileg is nőkre volt írva még az 1980-as években. A cselekmény napjaink Chicagójába helyeződik át, de a modernizálás nem vesz el a férfiak szerepéből, és eredményez hiteles női karaktereket, akik nem túlozzák el a "női erőt." A történet és az üzenet így nem válik paródiává, ahogy sok filmnél előfordul manapság. Az özvegyek különböző etnikumokból származnak, afro-amerikaiak, latinok és kelet-európaiak is vannak közöttük, akik különböző élethelyzetekben vannak. Az özvegyek egy szűk közösség tagjai, amelyet a film kiemelten bemutat, és ahol egy ír dinasztia vezetése uralja a területet, ami miatt a feketék nincsenek könnyű helyzetben.

Először talán úgy tűnhet, hogy a készítők vállalnak túl sokat, de lassan és precízen vezetik be és fejlesztik ki a történet minden részletét. A film pontos és gondosan megtervezett alkotás, amely a gyászról, a bűnről, a hatalomvágyról és a nemek szerepéről szól. Hans Zimmer zenéje feszes tempót ad az egésznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6818240803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása