Reisen til julestjernen/Csillaghercegnő(2012)

A "Csillaghercegnő" című norvég családi filmet Nils Gaup rendezte 2012-ben. A főszerepekben Vilde Zeiner, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen és Vera Rudi láthatók. A film 80 perces és a történet a következőképpen alakul:

Sonja, egy árva kislány, aki valójában hercegnő, 1976-ban már szerepelt egy filmben. A rendezője Ola Solum volt, aki emlékezetes jeleneteket forgatott Norvégiában a "Birodalom visszavág" című filmben, ahol a Hoth bolygó szerepét játszotta. A film világában kiderül, hogy a világ sokkal kisebb, mint gondolnánk. Sverre Brandt 1924-es mesejátéka Norvégiában hatalmas népszerűségnek örvendett, és a mai napig kedvelt maradt. A mese a megszokott elemekből építkezik, és olyan, mintha a nagy klasszikusok ihlették volna.

A történet egy megnevezetlen királyságban játszódik, ahol több személy is igényt tart a trónra. Az ellopott ezüst csillag kifényesítéséért és a ház tisztaságáért felelős Sonja (Vilde Zeiner) megszökik kevésbé szimpatikus fogvatartóitól, és elindul, hogy megtalálja a karácsonyi csillagot, és visszahozza az ünnep fényét. A film folyamán találkozik a Télapóval, az északi széllel, és egy beszélő medvével is, bár ez utóbbi nem jeges. A jók a világos hajúak, míg a rosszak a sötét hajúak. Ezen kívül nincs más fontos dolog, amit meg kell jegyezni.

Sonja az utazása során sok barátra és ellenségre tesz szert, miközben próbálja visszaemlékezni azokra az időkre, amikor nem kellett rabszolgaként élnie.

Az élőszereplős mesék mostanában ritkábbak, mivel Csehszlovákia felbomlása után a filmipar nehézségekkel küzdött. Néha a felnőtt színészek túljátsszák a szerepüket, de a jelmezek, a díszletek és a gyönyörű táj kompenzálják ezt a hibát. A számítógépes trükkök is meggyőzőek. A "Csillaghercegnő" érdekessége, hogy bár idézi a mindenki által ismert meséket, mindvégig hű marad a skandináv stílushoz, annak ellenére, hogy a Disney forgalmazza otthon. Ha unod már a "Reszkessetek, betörők!"-et vagy a "Shrek"-et, akkor irány a mozi, függetlenül attól, hogy fiús vagy lányos apa vagy.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3518250803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása