The Invisible Woman/A titokzatos szerető(2013)

A rejtélyes szerető című film Ralph Fiennes rendezésében készült 2013-ban. A főszerepekben Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas, Michelle Fairley, Tom Hollander, Tom Burke és Perdita Weeks láthatók. Ez az angol életrajzi dráma 111 perces, és a filmek korhatár besorolásában a 12-es kategóriába tartozik.

A történet Charles Dickens életének utolsó 13 évét mutatja be, amit egy olyan nővel töltött, aki nem volt a felesége. Ralph Fiennes második filmrendezése.

Ralph Fiennes első filmje, a Coriolanus, BAFTA- és Arany Medve-jelöléseket hozott számára. Második filmje a Claire Tomalin által írt "A láthatatlan nő" című életrajzi regény alapján készült (külföldön ugyanezen a címen). A regény 1991-ben jelent meg, és Charles Dickens és a hozzá 27 évvel fiatalabb Nelly Ternan kapcsolatát vizsgálja. Dickens tagadta a kapcsolatot, és mindent elkövetett, hogy eltüntesse annak minden nyomát.

Dickens az alacsonyabb társadalmi osztályból származott, és saját erejéből vált a viktoriánus kor egyik legnagyobb írójává. Kedvelt és ismert volt, művei nagy olvasótáborral rendelkeztek, és színházi előadásokon és felolvasásokon is nagy népszerűségnek örvendtek. Bár már jómódú volt, el tudta venni az áhított házat, ahol szerető felesége és tíz gyereke várt rá. Amikor megjelent valahol, az emberek tömegei gyűltek össze körülötte, hogy vele találkozhassanak, és élvezte a figyelmet. 45 évesen ismerkedett meg a 18 éves Nelly-vel. Bár a válás karrierje végét jelenthette volna, Dickens ragaszkodott a kapcsolathoz.

A történetben Dickens (Ralph Fiennes) már halott, Nelly (Felicity Jones) boldog házasságban él, és visszaemlékezik az együtt eltöltött időkre. A film hűen bemutatja a viktoriánus kor kettősségét. Ebben az időszakban Anglia világhatalommá vált, új arisztokrácia született, a gazdaság fellendült, radikális parlamenti reformokat hajtottak végre, és új vallási eszmék terjedtek el. Ugyanakkor a társadalom továbbra is ragaszkodott a konzervatív normákhoz, és az emberek gyakran éltek hazugságokban. Az erkölcs és a valóság közötti szakadék jellemző volt, és a film jól mutatja be ezt az ellentmondást.

Fiennes a filmben Charles Dickens karakterét egyszerre jeleníti meg sikerrel sütkérező sztárként, felnőni nem akaró, hisztis, akaratos gyerekként, szerelmes kamaszként és tapasztalt, megfontolt férjként. A film nem Dickens személyét kritizálja, hanem inkább bemutatja azt a kort, amelyben élt. A kosztümök és az operatőri munka is kiemelkedő, bár néhol a történet lassul, és a film inkább a tévében lenne otthonos, de még ott is érdemes lenne újra és újra megnézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5518249441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása