Tomb Raider(2018)

A Tomb Raider című film, melyet Roar Uthaug rendezett, főszereplőként Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, és Kristin Scott Thomas lépnek fel. Ez az amerikai akciófilm 118 perc hosszú, és 2018-ban került bemutatásra (korhatár: 12).

Számítógépes játékok adaptálása filmre mindig kihívást jelent, és sajnos ebben az esetben sem sikerült tökéletesen. Bár az akció és a látvány megfelelőek, más szempontból hiányosságok mutatkoznak.

A számítógépes játékok alapján készült filmeknek egyensúlyt kell teremteniük a játékrajongók és a játékot nem ismerő nézők számára, ami önmagában is nehéz feladat. Bár a mai adaptációk fejlettebbek, mint az elődeik (nem csak a vizuális elemekben, hanem a cselekmény kidolgozásában is), még mindig nehéz olyan mozifilmet készíteni belőlük, ami a legmagasabb színvonalat képviseli, ellentétben a televíziós sorozatokkal vagy képregényekkel. Nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen adaptáció nem sikerül túl jól, és csak néhány folytatás készül belőlük. A Tomb Raider sorozat 1996-ban indult, először egy férfi főszereplővel, majd a karakter átformálásával Lara Crofttal, eredetileg Lara Cruz néven. Az első filmadaptáció 2001-ben került a mozikba Angelina Jolie főszereplésével, majd egy 2003-as folytatás következett, amely kevésbé sikeres volt anyagilag, bár kritikailag ugyanolyan pozitívan fogadták. Ezután hosszú időn át nem készült újabb rész (a játéksorozatban sem), mígnem 2011-ben a GK Films megszerezte a filmjogokat. A norvég rendező, Roar Uthaug (akit főleg rövidfilmek és televíziós munkák tettek ismertté), Alicia Vikander (aki 2016 elején csatlakozott a projekthez), és a gonosz szerepét játszó Walton Goggins (aki 2016 végén csatlakozott) került a produkcióba, és a teljes stáb 2017-re állt össze.

Daisy Ridley, akit a Star Wars franchise-ból ismerhetünk, eredetileg szóba került a főszerepre. A cselekmény helyszíne, a Yamatai sziget, először 2013-ban szerepelt a Tomb Raider játéksorozat rebootjában. A játék története a 2015-ös "Rise of the Tomb Raider" című részben folytatódik, amelyben már szerepel a Szent Háromság nevű titkos szervezet is (a filmben egyszerűen csak Trinity). A film számos elemet merít ezekből a játékokból. A film főhőse, Lara Croft, Londonban él, és biciklifutárként dolgozik. Az örökségéhez való hozzáféréshez hivatalos papírokat kell aláírnia, de ezáltal el kell ismernie eltűnt apja halálát, ami már hét éve történt. Amikor ismét bajba kerül, és szüksége van az örökségére, végül aláírja a papírokat. Ekkor derül ki, hogy a családi kripta egy rejtélyes titkot őriz, és az apja igazi kalandor volt. Az utolsó küldetése során egy japán uralkodónő sírját kereste. Himiko, akit a népe csak a "pusztulás királynőjeként" ismert, halált és pusztulást hozott az emberekre, csak a puszta érintésével. Ezért a sír a veszélyes Yamatai sziget közepén található (ez a sziget hasonlóan szerepel más filmekben, mint például "A Múmia" vagy "A Skorpiókirály"). A feljegyzések szerint Lord Richard Croft (akit Dominic West alakít) utolsó küldetése során próbált hozzáférni a sírhoz, és ő készült megvásárolni a hajót a szigetre való eljutáshoz. Lara segítséget kér a részeges hajóskapitánytól, Lu Rentől, hogy eljusson a szigetre, ahol izgalmas kalandok várnak rá. Az apja egykori társa, Mathias Vogel (akit Walton Goggins alakít) évek óta próbálja megtalálni Himiko sírját, és Lara megjelenése nagy segítség számára. Céljaik ellentétesek, és Lara mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Vogelt abban, hogy megtalálja a sírt, mert attól tart, hogy ha Himiko újra világba kerül, az katasztrófát okozhat.

Alicia Vikander, aki Oscar-díjjal is rendelkezik, kemény fizikai felkészülésen esett át a szerep kedvéért, és 3 hónap alatt 5 kilót izmot szedett fel. Ezenkívül az is szembetűnő, hogy a

film keretein belül nem hajlandók az alapján megítélni a karakterét, hogy nő. Teljesen elkötelezett abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a karakterből, amely egy kissé kidolgozatlan volt. Lara a filmben fut, rohan, mászik, kúszik, szúr, lő, ugrik, repül, zuhan, üt, és vág, mindezt a dzsungel vadjaival és kemény zsoldosokkal szemben. Ahogy azt megszokhattuk az ilyen típusú filmekben, a menekülő hősnek mindig csak előre vezet az útja, és minden körülötte összeomlik.

A látvány magával ragadó, de sajnos a forgatókönyv ennek ellentmond. Vogel évek óta próbálja megtalálni Himiko sírját, miközben szinte mindent felrobbant az útjában, de mégsem sikerül neki. Ennyi idő alatt bárki találhatott volna valami nyomot. A film következetlen, például Lara a papírokat aláírja, de mégis zaciba kell adnia nyakláncát, hogy kifizesse a hajót, amely hét év után is ugyanott várta a kikötőben, mint akkor. A történet kevésbé tartalmaz természetfeletti elemeket, és a fizika szabályaihoz közelebb áll, mint a "Halálos iramban" sorozat, mégis vannak olyan jelenetek, amelyeknél az ember nevetni kezd, például amikor Lara egy második világháborús ejtőernyőt használ, és azt magához szorítja az ugrás közben. Ez teljességgel irreális lenne. Lehet, hogy csak a megtévesztés miatt tették be az ilyen jeleneteket, de a film közben olyan dolgokra összpontosít, amelyek később semmilyen szerepet nem játszanak. A számos logikai és dramaturgiai hiba ellenére a Tomb Raider újraélesztése valóban élvezetes bűnös élvezet, tele izgalmas akcióval és egy szép svéd színésznővel a főszerepben. Sokszor nevetni fogsz, és ez részben annak köszönhető, hogy a film maga is ironikus és humorosan kezeli a karakterét.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718241471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása