A Rainy Day in New York/ Egy esős nap New Yorkban (2019)

Egy esős nap New Yorkban (A Rainy Day in New York) egy Woody Allen rendezte romantikus vígjáték, melyben szereplőként találkozhatunk Timothée Chalamet-tel, Elle Fanning-gel, és Selena Gomez-szel. A film hossza 92 perc, és 2019-ben készült.

New York, New York... Ha valaki itt gazdag, akkor gyakran érzi, mintha egy másik világban lenne, de mégsem az. Mivel az ilyen helyzeteket általában nem lehet megváltoztatni, a legjobb, amit tehetünk, az elfogadás. A tavalyi évben ezt a filmet Woody Allen saját magára nehezedő vádak miatt nem mutatták be, de most itt van, hogy megvitassuk, vajon megérte-e az a sok vita és perpatvar.

Woody Allen filmjeiben nincsenek hősök, mivel mindenki a saját módján küzd az élettel. Legalábbis nagyrészt így van, és aki nem, az már majdnem gyanús. A válságok, legyenek azok szakmai vagy magánéleti problémák, általában feleslegesek, de mindenképpen jó arra, hogy a karakterek különböző nehezen kivédhető helyzetekben találják magukat, régi vagy új ismerősökkel kerüljenek kapcsolatba, és találkozzanak kitalált vagy valós hírességekkel, sznob helyekkel. És persze mindig jelen van New York, még akkor is, ha a cselekmény nem ott játszódik, legalábbis egy szereplő mindig visszasírja.

Egy esős nap New Yorkban világossá teszi, hogy milyen különleges dolog gazdagnak lenni ebben a városban, az a világ minden tájához képest. Gatsby (Timothée Chalamet) egy ideig unja a gazdagok unalmas életét, ezért elhatározza, hogy felhagy vele, és egy vidéki egyetemre megy. Azonban hamar rájön, hogy ott sem találja a boldogságot, ugyanúgy, mintha otthon maradt volna. Végül találkozik Ashleigh-vel (Elle Fanning), egy bájos lányjal, aki az iskolai újságírásban érdekelt, és ő is gazdag vidéki családból származik. Amikor Ashleigh lehetőséget kap, hogy egy híres forgatókönyvíró-rendezővel találkozzon New Yorkban, Gatsby elhatározza, hogy vele tart, hogy bemutassa neki a várost. Az interjú során azonban egy váratlan fordulat történik, amely felborítja mindkettejük terveit, és Ashleigh-t elszippantja a filmes világ. Ez a helyzet az ő kapcsolatukat is próbára teszi. Eközben New Yorkban esik az eső, ami talán csak címe miatt fontos, mivel a városlakók általában megszokták az esős időjárást.

A metoo botrány miatt Woody Allen filmje is szenvedett, és 2018-ban a polcra került. Néhány színész felháborodott a bojkott miatt, míg mások azt ígérték, hogy gázsijukat jótékony célokra fordítják. Az elmúlt 50 évben (az 1969-es "Fogd a pénzt és fuss" volt az első egészestés filmje) mindössze 5 alkalommal nem láthatott közönség Woody Allen filmeket (1970, 1974, 1976, 1981 és 2018). A közönség túlélte azokat az éveket, amikor nem voltak Allen filmek, és túlélte azokat is, amikor voltak. Gatsby és Ashleigh karakterei nem mindig kedvelhetők, gyakran panaszkodnak és keseregnek végig a filmben (Timothée Chalamet és Elle Fanning alakításai is vita tárgyát képezik). Ha összehasonlítjuk a szinkronizált és a feliratos előzeteseket, azonnal látszik, hogy az előbbi még kiemeli ezt a vonást.

Sokan azt mondják, hogy az 84 éves rendező elvesztette a kapcsolatot a valósággal, és hogy filmje már nem képes lépést tartani a fiatalokkal és a modern világgal. Már több mint két évtized telt el azóta, hogy Allen egyes filmjei megjelentek, de még mindig van, aki élvezi őket. A film hibáit részben a korával lehet magyarázni, mivel ha valaki mindig is kicsit azon kívül állt, akkor nehéz elvárni tőle, hogy az aktuális trendeket kövesse.

Az öncsonkolás és a "haláli" humor 84 éves korban már kevésbé hatásos, de valahogy mégsem éreztem a film vállalhatatlannak. Ez talán nem az a típusú Woody Allen film, amelyért eredetileg megszerettem az alkotásait, de mégis jól szórakoztam rajta. És bár New York talán nem pontosan ilyen, és a gazdag amerikai fiatalok sem, meg az írók, rendezők, producerek, színészek sem, ha egyszer odajutok, majd meglátom.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr818240603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása