Guardians of the Galaxy Vol. 3 / A galaxis őrzői: 3. rész (2023) Kritika

Folytatni a folytatást nem egyszerű feladat. A közönségfilmek harmadik epizódja általában könnyen az "Újra a Főszereplő" cím alá sorolható. Az őrző ebben a tekintetben nincs kivétel, hiszen nyilvánvaló, hogy itt is Robert McCall tér vissza a vásznon, és ez valószínűleg a rajongók örömére szolgál. Denzel Washington ismét eljátsza ezt a karaktert, és Antoine Fuqua már harmadszor irányítja a kedvelt szomszéd bácsi vérpezsdítő történetét. Az a kérdés merül fel, hogy vajon maradt-e még lendület az idős hősben, vagy újra csak túlzottan aggódik a jóllétünk miatt.

Kilenc év telt el az első Őrző-film bemutatása óta. Alig két hónappal később John Wick is felbukkant a mozikban, és mindkét film új lendületet hozott a könnyen unalmassá váló nyugati akció műfajába. Gun-fu kontra watch-maga. John Wick a ceruzákon és a pisztolyán kívül a bosszúra gyúló haraggal rendelkezik, McCall pedig a karórájával és a precíz igazságosságával. Érdekes, hogy mindkét sorozat idén kapott egy történetet lezáró részt. John Wick 4 epikus módon zárta le Keanu Reeves visszatérése a bosszú útján, és Denzel Washington is hasonlóan méltó befejezést kapott a harmadik Őrző-filmjében. Bár mindkét sorozat híres a brutális, stílusos akcióiról, hangulatuk jelentősen eltér egymástól. Ahogy a történetek folytatódnak, nyilvánvalóvá válik, hogy mind John Wick, mind McCall emberfeletti képességekkel rendelkező szuperhősök, de John Wick a mindent túlélő Superman, McCall pedig a földhözragadtabb, emberibb, igazságtevő Batman megfelelője. Tehát ezeket a filmeket különleges szuperhős-filmként érdemes kezelni.

Az Őrző 3. része összességében elhozza, amit ígér. Robert McCall továbbra is a kedves szomszéd bácsi, aki mindig egy könyvet tart a kezében és csendesen iszik teát zsepibe csomagolva. De ha a gonoszsággal kell szembenéznie, akkor előveszi az ex-ügynök képzettségét, és titokban helyrehoz mindent, mint egy igazságosztó. Ő sosem bújik álnevek mögé, mert úgysem élne túl senki, aki megtudná az igazi személyazonosságát. Ebben a részben ott folytatják, ahol abbahagyták, csak most a 2. rész rövid látogatása Törökországban után a cselekmény nemzetközivé válik. A szürke Boston helyét a napsütötte Olaszország veszi át, ami nagyon jót tesz a filmnek. Kiváló látni, ahogy McCall egy új kultúrában mutatja be gondoskodó, bölcs karakterét. Minden férfi szeretne ilyen Roberto lenni.

Talán ennek a sorozatnak a sikerének a kulcsa is itt rejlik, mert Robert McCall egy valódi klasszikus apakaraktert testesít meg, aki képes szembenézni a gonosszal és megvédeni a szeretteit minden körülmények között. McCallnak nincs saját gyermeke, ezért a környezetéből választ magának olyanokat, akikre szükség van a gondoskodására. Az első részben Teri, az elhagyatott utcalány, a második részben és az uberezés során megismert idegenek, valamint Miles, a rossz társaságba keveredő szomszéd fiú, a harmadik részben pedig egy egész olasz falu, amely örül annak, hogy McCall vigyáz rájuk. És ha a dolgok rosszra fordulnak, karóráját használja, hogy időzítőt állítson, és pontosan a túlvilágra küldje azokat, akikkel szemben igazságtalanságot követnek el. Egy igazi apa mindig tudja, mit kell tennie, és mindig igazságot szolgáltat. McCall nézésekor visszatérhetünk a gyermekkorunkba, amikor egyetlen hősre néztünk fel, aki mindent helyrehozott. Ez az Őrző sorozat esszenciája, és a harmadik rész tisztességesen képviseli ezt az elképzelést. Bár nem emelkedik ki a többi rész közül, még mindig képes érzelmeket kiváltani.

A történet Szicíliában kezdődik egy birtokon, majd egy rövid hajóút után Altomonte falujában kötnek ki, ahol McCall lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen az olasz falu mindennapjaiban. Próbálja alkalmazkodni a helyi kultúrához, és megk

üzd azzal a problémával, hogy a kávézóban nem szolgálnak teát (mivel azt csak "betegek és idős hölgyek" isznak), és még kalapot is visel a helyi szabó ajánlására. Azonban McCall észreveszi, hogy a barátságos külső mögött rejtőző gonoszokkal van dolga, és az igazságosztó óra stopperének szerepe ismét előkerül. Ráadásul a Camorra, a dél-olasz maffia tagjaival kerül kapcsolatba. A Gomorra film és sorozat rajongói örülhetnek annak, hogy most más szemszögből ismerhetik meg a történetet. Robert olyan személyekkel kerül szembe, akikkel már találkoztunk korábban, és nem hagyja nyugodni magát, amíg el nem végzi a feladatát.

Ez már ismerős? Természetesen, hiszen már harmadszor nézzük meg az Őrző-filmeket, és ezek a filmek tipikus hősi epikák, nincs bennük semmi egyedi. De jó megtekinteni? Attól függ, hogy tetszettek-e az előző részek. Ha szeretted azokat, akkor ezzel is elégedett leszel, mivel a harmadik rész hasonló színvonalú a másodikhoz. Az új tengerparti helyszín jól mutat a filmen, az akciók látványosak és profik, a fényképezés stílusos, és újra kapunk olyan életbölcsességeket, amelyek méltóak egy jó apához, ahogyan az előző részekben is megtapasztalhattuk. A film végén pedig tényleg érzelmeket is kivált.

Fontos megjegyezni, hogy a film zenei kísérete kiváló az akciójelenetek alatt. A torzított gitárdallam és a szintetizátormuzsika nagyszerűen átadják a jelenetek hangulatát. Sajnálatos módon a többi részhez képest a filmzene néha sablonossá válik. Az apró olasz város bemutatása lenyűgöző, és helyenként emlékeztet az "In Bruges" hangulatára. Sajnáljuk, hogy az emberek nem fogják megtalálni ezt a gyönyörű helyszínt Altomonteként, mivel az ilyen nevű falu a parttól messze létezik Olaszországban. A filmben azonban találunk egy olyan pillanatot, amely eltér az általában realista hozzáállástól, amely jellemzi az egész sorozatot. Ez egy jelenet, ahol a statiszták hirtelen előveszik telefonjaikat, és egy kollektív videózással kezdenek egy jelenetet a főtéren. Ez a jelenet majdnem megtörte a film varázsát, és a kimenetele sem volt túl meggyőző. Szerencsére a Őrző 3. része sikeresen kilép ebből a mélypontból, és egy olyan befejezést kínál, amellyel elégedetten hagyhatjuk el a mozitermet. Kár lenne, ha a sorozat tovább folytatódna, mivel bár sok gonosz bácsi van a világban, a jóváhagyott mérték is káros lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3618236983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása