Song of the Sea/A tenger dala(2014)

A "Tenger dala" című filmről van szó, amit Tomm Moore rendezett. A főszereplők Lucy O'Connell, Kevin Swierszcz, David Rawle, Brendan Gleeson, Fionnula Flanagan. Ez egy 2014-es animációs film, ami 93 perc hosszú.

Az ír rendező második animációs alkotását jelölték az Oscar-díjra. Az ő munkái mindig különleges varázslatot hoznak létre, és mindannyian örülnénk, ha még több ilyet láthatnánk tőle. A történet egy gyönyörű meséről szól, amiben két testvér kalandos úton vesz részt, és végül rájönnek, hogy az, amit keresnek, mindvégig az orruk előtt volt.

Tomm Moore első animációs filmje, a "Kells titka" nem jutott el a hazai mozikba 2009-ben, de ennek ellenére rengeteg rajongót gyűjtött maga köré. A "Tenger dala" története is tipikusan ír, sőt skót is, és ha nem a szinkront választjuk, Brendan Gleeson ismét a hangját kölcsönzi a karakternek.

A történet középpontjában Saoirse, aki testvérével, Bennel és az édesapjával él együtt. Ben neheztel kishúgára, mert az édesanyjuk születésekor meghalt, és Saoirse némasággal vezekel emiatt. Egy ideig a nagyi veszi magához őket, de aztán történik valami, ami miatt el kell menniük.

A helyes irány megtalálásában segít nekik egy hűséges kutyájuk. Kalandjaik során szembe kell nézniük egy gonosz boszorkánnyal, és a mesebeli lények, akik kővé váltak, szabadulásának kulcsa is a kezükben van. Kiderül, hogy Saoirse, hasonlóan édesanyjához, egy "selkie," vagyis fókatündér, az utolsó példánya. Ahhoz, hogy teljesítsék a küldetésüket, a korábbi némaságát fel kell számolnia, és énekelnie kell.

Az út során a két testvér közelebb kerül egymáshoz, elfelejtik a korábbi sérelmeiket, és egy igazi családdá válnak, amibe az állandóan búslakodó édesapjuk is beilleszkedik.

A rendező folytatja az úton, amit korábban elkezdett. A világa aprólékosan kidolgozott, a karakterek szerethetőek, a filmnek mély mondanivalója van, és a zene is nagyszerű.

Az évszázados legenda modern megközelítése azt mutatja, hogy léteznek olyan értékek, amik időtlenek és mindenki számára érthetőek és inspirálóak. A rajzfilm tele van metaforákkal, utalásokkal és varázslattal, de mégis mindenki számára egyértelmű, hogy mit akar közölni. A "Tenger dala" egy olyan családi film, ami mély mondanivalót hordoz, de a fiatalabb nézők számára talán kicsit nehéz lehet a látvány és a gondolatok befogadása a korhatár miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818252593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása