Frankenweenie/Frankenweenie - Ebcsont beforr(2012)

Frankenweenie – Visszatért a Frankenkutya című filmet Tim Burton rendezte, és főszereplőként Charlie Tahan, Winona Ryder, Catherine O'Hara, Martin Short láthatóak benne. Ez egy amerikai családi vígjáték, ami 87 perc hosszú, és 2012-ben készült. A film megjelenése 12 éven felülieknek ajánlott.

Tim Burton ismét elővett egy régi ötletet, de szerencsére nem egy újabb sikerfilmet adaptált (mint például a Majmok bolygója), hanem visszanyúlt pályafutása korai szakaszához. A Disney Pinokkió című rajzfilmjének újrakiadása mellé tervezett kísérőfilmként indult, majd a komorsága miatt felhasználatlanul maradt rövidfilmet alakította át teljes estés moziként. A Frankenweenie sajnálatos módon nem került moziforgalmazásra, de most már elérhető DVD-n és Blu-ray lemezen.

Az elmúlt években Tim Burton olyan filmeket készített, mint a Sweeney Todd, az Alice Csodaországban és az Éjsötét árnyék, amelyek nem váltottak ki ugyanolyan lelkesedést a rajongókban, mint korábbi alkotásai. Azonban egy hír szivárgott ki, miszerint hat évvel a Halott menyasszony után újra bábfigurás animációs filmet készít. Bár korábban csak néhány alkalommal dolgozott bábokkal, mint a Halott menyasszonyban, a Karácsonyi lidércnyomásban és a hatperces Vincentben, az élőszereplős filmjeiben is érezhető az ezeknek a munkáknak a hatása, különösen a Beetlejuice című filmben. A nemrég elhunyt Ray Harryhausen is erőteljesen befolyásolta Burton munkásságát, például az 1996-os Támad a Mars! című film ötlete is eredetileg bábfigurákkal készült volna, de a magas költségek miatt végül CGI technikát alkalmaztak.

A 2012-es remake-ben megtartották az eredeti alaptörténetet, de hozzáadtak több kidolgozott karaktert és konfliktust. A tíz éves Victor a biológia órában látott magasfeszültséggel életre keltett béka alapján próbálja meg visszahozni Sparky, az életéből nemrégiben kiszakított kutyáját egy baleset után. Bár az ötlet sikeresnek bizonyul, Victornek nem sikerül sokáig titokban tartania, köszönhetően egy zsaroló osztálytársának. Ez pedig súlyos következményekkel jár, amik majdnem végzetesek lesznek a tudományos versenyre készülő diákokra nézve.

A 2012-es Frankenweenie nem csupán az 1984-es eredeti rövidfilm bővítése és 3D-sítése, hanem egyfajta összegzése is Tim Burton rendezői karrierjének. A bábok megjelenése emlékeztet a Halott menyasszony figuráira (mintha a fiatal Victor Van Dort-ot látnánk), de más filmjeiből is fellelhetőek utalások, például a Pee-Wee bicikliőrülete két jelenetben megjelenik. Az Ollókezű Edward idilli városkája és lakói, valamint a Támad a Mars! városa is hasonlóan Burtonos stílusban jelennek meg. A szomszéd kislány kinézete is emlékeztet Beetlejuice Lydiájára, akit Winona Ryder színésznő kölcsönzött a hangját. Mr. Rzykruski személye is többféle utalást tartalmaz, nemcsak a Lugosi-féle Drakulára, hanem Martin Landau alakítására az Ed Wood című filmben is, ahol ő játszotta Lugosi Bélát, és érte kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját. Ezek mellett a film számos önreflexív és más filmekre utaló elemmel rendelkezik, mint például az Ómen, a Godzilla vagy a Múmia.

A Frankenweenie nemcsak a Tim Burton-rajongók és a Universal horrorfilmek kedvelőinek nyújthat kellemes élményt és nosztalgiát, hanem a fekete-fehér megjelenés és az ötvenes évekbeli amerikai kisvárosok hangulata ellenére a mai fiataloknak is élvezetes lehet. Ehhez a karakterek jellegzetességei, az éles dialógusok és persze Victor és Sparky hűsége és barátsága ad okot.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8318252549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása