Gaigimet/Keep Smiling/Tessék mosolyogni!(2012)

Kérlek, mosolyogj! (Keep Smiling), rendező: Rusudan Chkonia, szereplők: Ia Sukhitashvili, Gia Roinishvili, Olga Babluani, Tamar Bukhnikashvili, Nana Shonia, francia filmdráma, 90 perc, 2012. (16)

Grúziában szépségverseny zajlik sokgyermekes anyáknak. Egy olyan társadalomban, ahol a szegénység terhe nyomja a nőket, vajon sikerül-e megőrizniük nőiességüket a fődíjért folytatott küzdelemben?

A Tessék mosolyogni! című film 2012-ben készült, és némi késéssel jutott el a magyar mozikba, miután körbeutazta a világ fesztiváljait. A történet szerint nyolcvan nő közül választják ki azt a tízet, akik három hét alatt öt különböző kategóriában mérik össze képességeiket. A fődíj 25 ezer dollár és egy lakás. Az egyetlen feltétel, hogy a versenyzőknek legalább három gyermekük legyen, és a győztes viselheti a Grúz Anya 2010 címet, büszkén.

A versenyzők sokféle hátterűek, de csak annyira különböznek egymástól, amennyire a mai grúz nők általában. Hétük közül néhányan kifejezetten szegények, és a győzelem számukra az életben maradás kérdése. Ahogy közeledik az eredményhirdetés, megismerkedhetünk néhányukkal. Van olyan, akit éppen most dobnak ki az otthonából, és olyan is, aki évek óta egy kórházi kórteremben él a családjával. Egy parlamenti képviselő fiatal és vonzó felesége úgy dönt, hogy protekció nélkül, saját erőből próbálja megnyerni a versenyt, noha a férje a verseny egyik szponzora. Egy hegedűművész pedig a színpadtól való távozását szeretné megfordítani, és visszakerülni a reflektorfénybe.

A film atmoszférája keveredik a szovjet időszak emlékeivel és a Nyugatot utánozó, olcsó bulvárral. A nézettség növelése érdekében a versenyzők személyes tragédiáját használják ki, és végletekig mennek a kihasználásukban. Az egész helyzet szánalmas, és az embernek nem tudni, hogy sírjon vagy nevessen, amikor látja, hogy a legjobb szakácsok versenyét egy menekülttáborban rendezik, vagy amikor kiderül, hogy a döntőben viselt estélyi ruhákat elárverezik a menekült családok javára. A nők csak eszközök, és a filmben valamennyi férfi negatív, ellenszenves karakterként jelenik meg. Bár az ellenfelek és néhány versenyző hajlandó bármire a győzelem érdekében, mégis megőrzik az önbecsülésüket, és összefognak a megaláztatásokkal szemben.

Rusudan Chkonia rendező diplomamunkája számos nemzetközi díjat nyert, és a Tessék mosolyogni! is erős alkotás. A film Grúziáról szól, egy országról, ami nemrégiben szembesült Oroszország fenyegetésével, de egyúttal az Egyesült Államok felé is nyit. Egy olyan ország, ahol háborúk dúltak, ahol Európa és Ázsia találkozik, és ahol a lakosság szegény, ugyanakkor büszke és eltökélt, konzervatív értékeket képviselve. A film ötletes és művészi módon kritizálja a társadalmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3418249375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása