Enas Allos Kosmos / Worlds Apart/Határtalan szerelem(2015)

A "Korlátlan Szeretet" (eredeti cím: Enas Allos Kosmos/Worlds Apart) című filmet Christopher Papakaliatis rendezte, és olyan színészekkel, mint J.K. Simmons, Christopher Papakaliatis, Osvárt Andrea és Maria Kavoyianni. Ez a görög romantikus dráma 113 perc hosszú, és 2015-ben készült (12 éven felülieknek ajánlott).

A hazai mozik ritkán mutatnak be görög filmeket, de ez a film mindent magában foglal. Szerelmet, válságot, menekülteket, multinacionális vállalatokat, és természetesen a szerelmet, amely mindent képes legyőzni, még a nyelvi és kulturális akadályokat is, vagy legalábbis megpróbálja.

A film a görögországi társadalmi és gazdasági válság közepébe helyezi a szerelmet. Az a köntös, amelyről szó van, néha mintha magától hullana le, és nem hagy túl sok teret a képzeletnek. A történet három látszólag különálló részből áll.

Az első részben egy politológiát tanuló lány, Niki Vakali, beleszeret egy fiúba, Tawfeek Barhom-ba, aki egy szír menekült. A fiú hősiesen beavatkozik, amikor Daphnet megtámadják. Az apa, Minas Hatzisavvas (aki tavaly, 67 évesen elhunyt), azonban a bevándorlókat hibáztatja minden hazájában történő rosszért, és elnyomja őket a társai segítségével.

A második részben egy svéd szakértőt, Osvárt Andreát, küldenek Görögországba, hogy egy helyi vállalatnál létszámcsökkentést hajtson végre a profit érdekében. Elise rájön, hogy kollégája, Christopher Papakaliatis, a cég egyik vezetője, és hogy a részleg, amit vezet, mindig kikerüli a leépítéseket.

A harmadik történet egy házas nőről szól, aki egy bevásárlóközpont parkolójában ismerkedik meg J.K. Simmons-szal, egy osztrák nyugdíjas történésszel. Bár nincs sok jövőjük, Sebastian és Maria egymásba szeretnek. A három történet végül összefonódik, míg a görög mitológia szerinti Erósz és Pszükhé története mindháromban jelen van.

A film üzenete az, hogy a szerelem áthidalja a nyelvi, kulturális és más akadályokat, még ilyen nehéz időkben is. A görögök annyira hisznek a szerelemben, hogy istenként tisztelik. A szerelem képes utat találni, akkor is, ha a végkimenetele bizonytalan. A film bemutatja a menekülteket, akiket sokan veszélyes bűnözőknek tartanak, és a gazdagabb országokból érkezőket, akik a profitért küzdenek, és mindkét csoportot a görögök szempontjából értékeli. A film humorral is fűszerezve van, és lehetővé teszi, hogy a néző megismerje a válság okait, és a görögök álláspontját azokról. Christopher Papakaliatis, a film írója, rendezője és szereplője, nyíltan kifejezi aggodalmát hazája jövője miatt, és a film sokféleképpen érthető: politikai nyilatkozat érzelmi elemekkel vagy éppen fordítva. A film tele van érzelmekkel és ellentmondásokkal, éppen olyan, mint maguk a görögök.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9818244065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása