Egyesült szerelmes államok(2016)

Az Egyesült Szerelmes Államok című lengyel-svéd filmdráma 2016-ból Tomasz Wasilewski rendezésében a figyelmet a cselekedetekre összpontosítja, nem pedig a szavakra. A film sötétebb hangulatot árasztva mélyebben ássa meg a nem könnyen befogadható témát. Ez a minimalistának és őszintének tartott alkotás, amely inkább a tapasztaltabb és türelmesebb mozilátogatóknak ajánlott.

A történet egy olyan korszakban játszódik, amikor a Fanta és a farmer igazi kincsnek számítottak, és az emberek nem a letöltött filmeket nézték, hanem VHS kazettákon kölcsönözték őket. A szépségápolás helyett az aerobic volt a divat. Sokan Nyugaton dolgoztak, de utazni oda vagy innen nem volt egyszerű. A történet 1990-ben, egy név nélküli lengyel városban egy név nélküli lakótelepen játszódik. Agata, a fiatal édesanya a házasságon kívüli boldogságot keresi, de az általa vágyott kapcsolat lehetetlennek tűnik. Renata, az orosztanárnő, elveszti állását az angoltanárnő érkezésével. Mivel otthon nem talál kielégítő elfoglaltságot, Agata szerelmes lesz a szomszédban élő Marzenába, aki elfogadja egy idősebb szomszéd közeledését. Marzena nővére, Iza, az iskolaigazgató, évek óta titkos viszonyt folytat egy tanítvány apjával, de most a férfi szeretné befejezni a viszonyt a felesége halála után.

A film egy korban játszódik, amikor a társadalomnak magas elvárásai voltak a változásokkal kapcsolatban. A rendező, aki a rendszerváltás idején még gyermek volt, jól érzi és érti a lengyel társadalom változásait és az ezzel járó csalódásokat. A film egyéni sorsokon keresztül mutatja be mindezt, mind a négy nő különböző életkorával. A történet a névtelen város lakótelepén játszódik, de a lengyel társadalom egészét megjeleníti.

A rendező 1990-es születése ellenére filmjeiben a szex és a boldogságkeresés fontos szerepet kap. Az ő filmjeiben az érzelmi és fizikai kötődések mélyen ábrázolva vannak. Az Egyesült Szerelmes Államok számos díjat nyert és jelölést kapott, köztük a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét is. A minimalizmus és a női karakterek erőssége és gyengesége is jellemzi Wasilewski munkáját. A film hűen ábrázolja a rendszerváltás időszakát és azt, hogy milyen áldozatokra hajlandóak az emberek a boldogságért.

A lengyel filmek őszinték és nem igazítják el a valóságot. Azoknak ajánlom ezt a filmet, akik már tapasztaltabbak a lengyel filmművészetben, és kedvelik a minimalista szociodrámákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8118244013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása