The History of Love/A szerelem története(2016)

A film címe "A Szerelem Története," melyet Radu Mihaileanu rendezett. A főszereplők között szerepel Gemma Arterton, Dereck Jacobi, Elliot Gould, és Sophie Nélisse. Ez egy francia-kanadai-román-amerikai romantikus dráma, ami 134 perc hosszú, és 2016-ban készült. (12 éven felülieknek ajánlott)

Gemma Arterton szerepében, akit szinte mindenki imádna, három férfi is szerelmes lesz. De a második világháború beárnyékolja a dolgokat, és a szerelmesek külön utakon járnak, pont úgy, mint egy elveszett kézirat.

Alma Mereminski (Gemma Arterton), a fiatal és gyönyörű lány, három férfi szerelmének középpontjában áll. Ő megígéri nekik, hogy tíz évre összeköti az életüket mindhármukkal, de aztán a háború és a holokauszt közbeszól, és az útjaik szétszakadnak. Az idő előrehaladtával az ifjú szerelmesek megtapasztalják az élet változásait, de az érzelmeik maradnak változatlanok. Leo (akit Mark Rendall, majd Dereck Jacobi játszik, aki John Hurt helyére lép be az elhunyt színész után) New Yorkba költözik, és évtizedekig lakatosként dolgozik. A szürke hétköznapokban Bruno (akit Cornel Ulici, majd Elliot Gould alakít) látogatásai hozzák a színt. Véletlenül találkoznak és szomszédok lesznek az utolsó éveikben. Amikor utoljára találkoznak, Alma éppen Leotól vár egy gyermeket, és Leo lejegyzi az érzelmeit "A Szerelem Története" című kéziratban, de a kézirat eltűnik. A tizenéves Alma Singer (Sophie Nélisse) egy chilei kiadású gyönyörű szerelmesregény főszereplőjének nevezi magát, és a könyvet az ő édesapja, Charlotte-nak (akit Torri Higginson játszik) adta. Charlotte egy titokzatos idegentől kap megbízást, hogy fordítsa le a könyvet angolra, melynek címe véletlenül ugyanaz, mint a Leo által lejegyzett kéziraté. Alma elhatározza, hogy kideríti a titokzatos idegen kilétét és a cím eredetét.

Bár eredetileg Alfonso Cuaron akarta filmre vinni a történetet több mint egy évtizeddel ezelőtt, végül Radu Mihaileanu, aki számos díjat és jelölést kapott, valósította meg Nicole Krauss regényét. Leo mindennapjai, Brunoval való beszélgetéseik visszaidézik a múltat, az életet a stetlben (amely egy kelet-európai kisváros vagy falu, főként zsidók lakják), a fasizmus előretörését, és az Alma iránt érzett soha el nem múló szerelmüket. Sokszor emlékeznek Misha nevű harmadik férfire, aki már nincs velük. Ők ketten a holokauszt túlélő, Kelet-Európából bevándorolt New York-i zsidók jelképes alakjai, akik civakodnak, szemrehányásokat tesznek, bölcs tanácsokat osztanak, és rendelkeznek fanyar humorral, amit talán Woody Allen filmekből ismerünk. A cselekmény időben a 2000-es évek elején játszódik, de visszatekint az 1990-es évekre is. Megtudhatjuk, mi történt Alma és Leó közös gyermekével, ami szintén sok fordulatot tartogat. A történet három szálon fut, amelyek később összefonódnak: Leo Gursky, Alma Singer és "A Szerelem Története." A film a nevének eredetét kutató tinédzserrel is foglalkozik, aki úgy érzi, hogy a titokzatos megbízó választ adhat arra a kérdésre, hogy a szerelem áldás vagy átok-e, mert ha utóbbi, akkor miért választaná bárki, beleértve őt is, ezt az életet.

A film nyilvánvalóan üzen valamit, különösen a szerelemről, de nem csak erről. A színészek teljesítményével nincs panasz, kivéve talán Gemma Arterton esetében, aki fiatal és vonzó, de alakítása talán nem mutatja meg teljes potenciálját, és korához és habitusához jobban illő teljesítményt is láttunk már tőle. A regény elismerő kritikák szerint Nicole Krauss nagy erénye az, hogy kézben tartja a karaktereket, az időpontokat és a helyszíneket, miközben ábrázolja a soha el nem múló szerelmet, amely időn és téren átível. A film esetében a hosszú játékidő talán elfogadható lenne, ha a film ugyanazt az élményt nyúj

taná, de néha elveszítjük a cselekmény szálát, mert nincs lehetőségünk visszalapozni. Így inkább részleteiben maradnak meg az emlékezetünkben a film pillanatai, és talán újra meg kellene nézni, hogy minden összeálljon, de valójában egy filmnek az első nézés során is érnie kell. Akinek igazán fontos a szerelem, az tudja, hogy az elsődlegesen megélt élmény a lényeg. Néha azért érdemes mások véleményét is meghallgatni és elolvasni, hogy mélyebb megértést nyerjünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9618243947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása