The Commuter/The Commuter - Nincs kiszállás(2018)

A The Commuter – Nincs kiszállás című filmet Jaume Collet-Serra rendezte, és a főszerepekben Liam Neeson, Vera Farmiga, Sam Neill és Patrick Wilson láthatók. Ez egy angol-amerikai thriller, ami 104 perc hosszú, és 2018-ban készült. (16 éven felülieknek ajánlott)

A közel hatvanas Liam Neesont újra megzsarolják a családjával. Ahogy az utóbbi tíz évben mindig, most is ugyanazt az üzenetet kapja: ha nem tesz meg valamit, a zsaroló megtöri az erőszak határait. És ha ő mondja, akkor betartja.

Mi lenne, ha valaki egy kis szívességet kérne tőled, ami hatással lenne valaki életére, de nem részletezné, csak egy jutalomról említene? Erre keres választ a Nincs kiszállás, de ne gondoljunk egyből bonyolult dolgokra, hiszen ugyanazoknak a filmeseknek a munkája, akik az Ismeretlen férfi, a Non-stop és az Éjszakai hajsza című alkotásokban jeleskedtek. Néha az ember nap mint nap ingázik munkába, majd haza onnan, ezt hívjuk ingázásnak. Michael MacCauley (Liam Neeson) valaha rendőrként dolgozott, de most már biztosítási ügynök (he-he). Minden nap vonatra száll, és általában ismerős arcokat lát a kocsikban. Hozzávetőleg hatvan éves, otthon szép háza van, a felesége autóval jár, a fia pedig egyetemi évekre készül, majd a nyugdíj következik néhány év múlva. Ebben a korban a munkáltató már többe kerül neki, mint amennyi bevételt hoz a családi konyhára. Egy szép napon közlik vele, hogy elbocsátják. Miután lerója az elmaradt kötelességeket, elszomorodik, majd egy csinos nő, Joanna (Vera Farmiga) ül le mellé, és egy jutalomról beszél: 100 ezer dollárt ígér a feladatért, amit részletek nélkül közöl vele. A feladat csupán egy olyan személy azonosítása a vonaton, akinek a jelenléte ott nem szokványos.

A „tudod mit, ma este ne csináljunk semmit, inkább nézzünk meg egy filmet, amiben Liam Neeson azt mondja a telefonba, ha csak egy hajszála is meggörbül bármelyik családtagomnak, megöllek” típusú filmek közül ismét egy új érkezett a mozikba. A Nincs kiszállás hasonlóan választékbővítő a műfaj palettáján, mint a Halálos iramban 8. része. Tartalmaz olyan jeleneteket, amelyeket a korábbi részekben még nem láthattunk. Liam Neeson már játszott hasonló karaktert gyalog, autóval és repülőn is, és talán még láthatunk tőle hajós változatot is a közeljövőben. Azonban az egészet úgy is értelmezhetjük, hogy ha valakinek több hasonló kabátja van, akkor azok lassabban kopnak el, mintha csak egyetlen darabja lenne. Liam Neeson láthatóan fáradt, és ez érvényes nem csak a karakterére, hanem a saját személyére is. Lehet, hogy a kamera előtt mosolyogva fogja mondani, hogy élvezte a forgatást, a stáb fantasztikus volt, és még mindig él benne az erő, hogy hasonló filmeket vállaljon be. De ez a mosoly már nem tűnik őszintének. Vagy talán csak egy rossz év után zárta le, hiszen csak most lesz 66 éves, és eddig mindig meggyőző volt.

Mindazonáltal a filmben megtalálható minden, ami izgalmas: dráma, lövöldözés, ökölharc, zsarolás, és az életutak kisiklása, valamint az állandó korrupció. A vége felé még Alex Murphy is feltűnik. És miután ennyi kritika után mi a végszó? Néha nincs szükség többre, csak egy olyan filmre, amiben Liam Neeson azt mondja a telefonban, ha csak egy hajszála is meggörbül bármelyik családtagomnak, megöllek típusú szövegek vannak, és már meg is van a boldogság.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9618241541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása