Monsieur Lazhar/Lazhar tanár úr(2011)

 

A kanadai filmdráma "Az Iskolai Tanár: Lazhar" (eredeti cím: "Monsieur Lazhar"), amely 2011-ben készült, 94 perces. A film rendezője Philippe Falardeau, a főszerepekben pedig Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Danielle Proulx és Brigitte Poupart láthatók.

Úgy tűnik, ismét engem jelöltek ki az Oscar-díj szigorlatának teljesítésére, annak ellenére, hogy a film láttán a könnyzacskóim nem éreztek semmi különöset. Az Oscar-jelölés előzetes várakozásokat keltett, amelyek melodrámát vagy lélektani drámát sugalltak, azonban végül nem hozott túl sokat ezen a téren. Ne értsenek félre, nem szükséges mindig mélyen beleásni a tragédiákba, de ha már utalnak rájuk, akkor talán lehetne árnyaltabb képet festeni róluk. Egy pótvizsga is lehet drámai, ha a színészek megfelelően adják elő, azonban "Az Iskolai Tanár: Lazhar" mintha mindent bevetne, de mégsem vezet sehová.

Lazhar egy különös férfi, aki pedagógusként dolgozik egy Párizshoz kevésbé híres negyed iskolájában. Előző tanítónőjüket mindenki kedvelte, így furcsa, hogy ő önkéntes halált választott az iskolában. Később kiderül, hogy Lazhar politikai menekült, bár ezt még hivatalosan nem ismerték el, és az is lehet, hogy kitoloncolják. Ráadásul meg kell találnia a közös hangot a zavarodott kisiskolásokkal, akik egy egészen más oktatói stílusban nevelkedtek.

Tehát látszólag mindent megtalálunk egy Oscar-díjra méltó történetben, mégis nem meglepő, hogy a film útközben elveszíti lendületét. Szerintem ez főként azért van, mert egyes szálak nincsenek rendesen kibontva, mások pedig nem olyan élesek, mint amilyennek az alkotók gondolták. Lazhar tanár úrnak elvileg különös oktatási módszerei vannak, de például az iskolai padok rendezése vagy a szigorban elvégzett tollbamondás olyan cselekedetek, amelyek nem hatnak túlságosan meghökkentően. Az lehet, hogy Kanadában ezek európainak számítanak, de még a South Park rajongók sem biztos, hogy ezt elfogadnák.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6718252447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása