Számháború(2012)

A című film, aminek rendezője Tobias Lindholm, főszereplői pedig Johan Philip Asbaek, Soren Malling, Dar Salim, Abdihakin Asgar, és Gary Skjoldmose Porter, egy dán thriller, amely 2012-ben került bemutatásra. A történet középpontjában egy emberrablás (kapringen) áll.

Tavaly decemberben 22 tengerészt szabadítottak ki a szomáliai hatóságok három évnyi fogság után, ami a leghosszabb idő volt, amit szomáliai kalózok fogságában töltöttek. Korábban akár 600 embert is fogva tartottak. Az EU Atalanta művelet keretében hadihajók és fegyveres őrök gondoskodnak a hajók legénységének biztonságáról, és ennek eredményeként a kalóztámadások száma is csökkent. 2010-ben még 47 hajót raboltak el, míg 2012-ben már csak 5-öt. Bár a kalózkodás a szomáliai polgárháború kezdetéig nyúlik vissza, ma már ennél sokkal összetettebb okai vannak.

A film nem próbálja feltárni és elemzően megvizsgálni ezeket az okokat. Ehelyett bemutatja, ahogy a szomáliai kalózok rabolnak el egy dán kereskedelmi hajót, az MV Rozent, és annak legénységét váltságdíj fejében. A történet középpontjában a túsztárgyalás áll, ahol a cégvezető, Ludvigsen, és a túsztárgyaló, Connor Julian, közötti hatalmi játszma is kiemelt szerepet kap.

A film a reménytelenséget és kiszolgáltatottságot erőteljesen ábrázolja. A kalózok és a túszok közötti nyelvi akadályok, a magas váltságdíj követelések, és az alacsony ajánlatok mind a tétovázást és a feszültséget fokozzák. A film rávilágít az eltérő nézetekre a pénzről, az időről, és az életről.

A képi világ és a zene hozzájárulnak ahhoz, hogy a film dokumentumfilm jellegűnek tűnjön, és valóságosnak hat. A film nyers és realisztikus, és a nézőre bízza, hogy saját következtetéseket vonjon le a történetről. Azok, akik szeretik az északi filmeket és érdeklődnek a napjainkban zajló események iránt, értékelni fogják Tobias Lindholm munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9418251455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása