Dallas Buyers Club/Mielőtt meghaltam(2013)

Mielőtt meghaltam című filmet, melyet Jean-Marc Vallée rendezett, főszereplőként pedig Matthew McConaughey, Jared Leto és Jennifer Garner láthatók, életrajzi dráma műfajban alkották meg. A film hossza 117 perc, és 2013-ban került bemutatásra az Egyesült Államokban.

Amikor a film már a magyar mozikban is vetítésre került, kiderült, hogy Matthew McConaughey és Jared Leto is elnyerte az Oscar-díjat a szereplésükért, így továbbra is megéri olyan szerepeket vállalniuk, amelyekben AIDS-es betegeket vagy melegeket alakítanak, ha az arany szobrocskát szeretnék magukénak tudni. Természetesen a díjak sem véletlenül kerültek hozzájuk.

Amikor Matthew McConaughey filmográfáját nézegetem, elgondolkodom, hogy hol történt a fordulópont az életében, amikor úgy döntött, hogy felhagy a könnyed kockahasvillantó vígjátékokkal, és komolyabb színészi kihívások felé vesszi az irányt. A válasz valószínűleg a "Trópusi vihar" című film, amelyben ugyan csak kisebb szerepet kapott, de ez volt az az alkotás, amely után elkezdett komolyan foglalkozni az érdemi színészi munkával. Azután sorra következtek olyan filmek, mint "Az igazság ára," "Bernie," a meglehetősen furcsa "Gyilkos Joe," és "Mud." Sőt, még a "Magic Mike" is eltérő színben tünteti fel a kockahasakat, bár azt Steven Soderbergh rendezte. Nem beszélve a "Wall Street farkasáról," amelyben McConaughey ugyan csak egy mellékszerepet játszott, de sokan emlékeznek rá ebből a filmből, különösen Leonardo DiCaprio rivális színészi alakításával párhuzamba állítva.

A Martin Scorsese által rendezett epikus filmben McConaughey ugyanazt a különleges hajviseletet viseli, mint a "Mielőtt meghaltam" című alkotásban, valószínűleg egyik forgatásról a másikra sietett. Az egyetlen különbség a bajusz, de mivel az AIDS dráma a nyolcvanas években játszódik, és mint már korábban említettük a "Texas hercege" kapcsán, a bajusz divatossá vált Hollywoodban. Amit még érdemes megemlíteni, hogy az Akadémia szemében a nagy fogyás mindig pozitívan szerepel, és sok esetben minimum egy Oscar-jelölést hoz. McConaughey a film forgatásán hatvan kilót fogyott, ami már nem a kockahasas kategória, hanem az a pont, amikor az izmok is eltűnnek. Saját bevallása szerint a látása is megromlott, nem tudott több fekvőtámaszt csinálni, és tíz méter futás után összeesett. Üdvözöljük a "method acting" klubban.

A "Mielőtt meghaltam" cselekménye egy tipikus texasi macsót mutat be, aki éli az életét kurvázással, drogozással és rodeózással, mígnem pozitív lesz az AIDS tesztje. A konzervatív közép-nyugati környezet, ahol él, azonnal elutasítja őt, de ő nem adja fel, és saját kezébe veszi a sorsát. Harcol a gyógyszeriparral és az adóhivatallal, de soha nem adja fel. Bár a film életrajzi jellegű, és a magyar cím is elárulja a végkimenetelt, mégis lenyűgöző a karakter kitartása.

A film legnagyobb erénye természetesen a főszereplő jellemfejlődése: McConaughey remekül alakítja azt az embert, aki a homofób villanyszerelőből egyre toleránsabb gyógyszerdílerré válik. Ha csak a színészi teljesítményt vesszük figyelembe, akkor nincs semmi baj, azonban, ahogy sok életrajzi filmben lenni szokott, az események néha vontatottan haladnak. A "Mielőtt meghaltam" egy igazi színész-film, és ehhez nagyban hozzájárult Jared Leto is, aki hat évnyi szünet után tért vissza a színészi pályára. Azonban, ha nem vagy tinilány, akkor talán jobb lenne, ha továbbra is a zenével foglalkozna.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8118249439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása