Crimson Peak/Bíborhegy(2015)

Az amerikai horrorfilm, "Bíborhegy" (Crimson Peak) Guillermo del Toro rendezésében, 2015-ben került a mozikba. A főszereplők Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam, Jim Beaver, és Burn Gorman. A történet középpontjában Edith Cushing áll, aki kissé különc és öntudatos amerikai fiatal hölgyként nő fel, és mindig hitt a szellemek jelenlétében. Az életébe váratlanul beleszól Sir Thomas Sharpe, egy titokzatos és elbűvölő angol férfi, aki iránt hamarosan mély érzéseket táplál. Végül titkok és tragédiák összefonódnak, és mindketten elutaznak Thomas angliai birtokára, az elhagyatott Allerdale Hall-ba, amit helyi legendák Bíborhegyként emlegetnek.

Del Toro saját művét nem tekinti hagyományos horrorfilmnek, hanem inkább egy gótikus románcnak. Ugyan ijesztő és borzongató elemekkel van tele, az alapja mégis a szerelem. A szerelem jelen van minden karakter életében, és a cselekmény követi a tipikus műfaji mintákat: egy fiatal nő beleszeret egy férfiba, és elhagyja korábbi életét egy omladozó kastélyban, ahol a múlt sötét árnyai körülveszik. Azonban a különbség itt az, hogy a férfi nem játszik olyan aktív szerepet, mint a megmentő, és inkább a nőn múlik, hogy megoldja a problémákat. Edith látszólag egy különc fiatal nő, de hamar kiderül, hogy talpraesett és határozott, és képes megbirkózni a felmerülő nehézségekkel.

Az írói hátterére vonatkozó információk kissé homályosak, és bár többször is utalnak rá a filmben, nincs konkrét célja vagy szerepe a történetben. Azonban a szellemekről szóló írásai bájosak és érdekesek, még ha nincs is nagy jelentőségük a cselekményben.

A film hangsúlyozza a női karaktereket és döntéseik fontosságát. Mind Edith, mind Lucille Sharpe különböző, de mindkettőjük erős és eltökélt. A férfi karakterek közül Thomas Sharpe a tragikus hős, és Tom Hiddleston játéka lenyűgöző. A látványvilág is kiemelkedő, az elhagyatott Allerdale Hall igazi borzongató helyszín, amely a film feszültségét tovább növeli.

Összességében "Bíborhegy" egy lenyűgöző film, különösen azoknak, akiket vonz a gótikus-viktoriánus stílus. A hangulata könnyen magával ragad, és a film egészén át megőrzi a borzongást. Az elegáns és brutális elemek egyedi keveréke groteszk, de kellemes élményt nyújt. Akiket a kezdeti rész megragad, azokat a film második felében bekövetkező fordulatok is lekötik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2718244127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása