Aus dem Nichts/Sötétben(2017)

A film címe "Sötétben" (eredeti cím: Aus dem Nichts), amit Fatih Akin rendezett. A főszerepekben Diane Kruger, Denis Moschitto és Numar Acar láthatók ebben a német-francia krimiben, ami 106 percig tart, és 2017-ben készült. A film 16 éven felülieknek ajánlott.

A film középpontjában Katja Sekerci (Diane Kruger) áll, aki elveszíti férjét és fiát egy robbantásos merényletben. Bár Nuri Sekerci (Numan Acar) irodája a török negyedben volt, a rendőrség kezdetben nem köti az esetet vallási vagy politikai okokhoz, inkább maffia számadásnak tekintik, mivel a férfi korábban börtönben ült kábítószer-terjesztés miatt. Amikor már vannak gyanúsítottak, a történet a tárgyalóterembe kerül. A film sokkal többet ad, mint egy átlagos bírósági tárgyalás megfigyelése. Rámutat arra, hogy a jog és az igazság gyakran távol áll egymástól, és felkelti a nézőben azt a tehetetlen dühöt, amit a mindennapi életben is érzünk.

Az elkövetők motivációja nem ismert, de az apa vallomása alapján csak annyit tudunk meg, hogy a fiú rajongója volt Hitlernek (ez valóban elég?). Az apa láthatóan tanult, törvénytisztelő ember, és őszinte bűnbánatot mutat a fia tette miatt. A fiú és társa viszont csendesek és érzelem nélküliek. A merénylők ügyvédje ellenszenves, és sebet is szerez, amit a néző elsőre verekedésnek gondolhat, de később kiderül, hogy más okból származik. Katja ügyvédje viszont éles eszű, elhivatott és szenvedélyes.

Bár a film valós eseményeken alapul, mégis erősen skatulyázza a karaktereket. A börtönből szabadult kurd férfi jó útra tér, diplomát szerez, és példás életet él. A nő, aki korábban tőle vásárolt drogot, most feleség és anya. Az elkövetők viszont üresek és érzelem nélküliek, és talán már elvesztették az életüket irányító szálat. Fatih Akin a történetet azzal mutatja be, hogy a főszereplő a családját veszítette el, és kevés figyelmet fordít a merényletek hátterére.

Ennek ellenére a film jól felépített és feszült alkotás, amely új nézőpontból közelíti meg a mai egyik legfontosabb problémáját. Rámutat a német mintademokrácia hibáira is, miközben a nézőknek lehetőséget ad a gondolkodásra és az érzelmek kifejezésére. Diane Kruger kiváló alakítást nyújt, és érzékletesen ábrázolja Katja karakterét, ahogy átéli a gyászt és eljut a bosszúig. A film útja a börtönből kötött esküvőtől a török negyeden át a görög tengerpartra vezet, ahol lezárul a saját személyes drámája.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8918241537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása