The Lego Movie 2: The Second Part/A Lego kaland 2(2019)

A Lego Kaland 2 című animációs filmet Mike Mitchell rendezte, és a szereplők hangjait Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Stephanie Beatriz adták, 106 perces játékidővel, 2019-ben bemutatva (korhatár: 6 év fölött).

Az első Lego Kaland mozi az én szememben igazi kikapcsolódást nyújtott. Bár nem változtatta meg a rajzfilmek minőségi színvonalát, mégis különlegesnek tűnt műfajában. Nyilvánvalóan nem lehet összehasonlítani olyan animációs mesterművekkel, mint a Persepolis vagy az Anomalisa, de ha a többi, elsősorban promóciós céllal készült filmhez hasonlítjuk, akkor ég és föld a különbség. Az Angry Birds vagy az Emoji mozifilmekről való lenyűgözés helyett a Lego Kaland humoros és intellektuális tartalmaival emelkedik ki. Egy olyan mozi volt, amely minden családtag számára kellemes szórakozást nyújtott, és ezért a második részt is hatalmas várakozás előzte meg.

Szerencsére nem kellett csalódnunk. Az első rész után, amely emlékezetes és sajátosan jelentős volt a módján, a második rész ugyanott folytatja, ahol az előző abbahagyta. Tehát A Lego Kaland 2-ről való beszámoló nehezen összegző. Sőt, felesleges is lenne túl kritikusnak lenni, mert erre ott vannak a kolumbiai és lengyel művészfilmek. De hogy mégis eleget tegyek a sajtóvetítésért cserébe, soroljuk fel azokat az egyszerű összetevőket, amik a Lego Kaland 2-t egy kiváló kis családi mozivá teszik.

Az első elem, amit említeni kell, az a humor, amely meghatározza A Lego Kaland 2 hangulatát. A gyermekes poénok és a hangos kacagás szerepet kapnak, de néha megjelennek az intelligensebb viccek is. Itt találkozhatunk Bruce Willis-szel, aki szellőzőkben mászkál, a Fortnite táncoló Batman-nel és a színházi előadást elcsúszó Abraham Lincoln-nel is. Azonban idővel ezek a kulturális utalások a Warner Bros. önfényező reklámjává válnak. Szinte minden jelenetben feltűnik a stúdió ikonikus karaktere, kezdve a DC szuperhősöktől a Cartoon Networkön futó Csoda Kitty-ig.

A film technikai szempontból minden korábbi hibát kárpótol. A dalok továbbra is fontos szerepet játszanak a cselekményben, mint az első részben, és a zenék valóban kiemelik az idegesítő betétdalak fogalmát. A látványvilág pedig annak ellenére lenyűgöző, hogy az animáció nem rendkívüli, és a 3D hatás sem működik tökéletesen. A film sikerét inkább a Lego figurák egyedülálló fizikai tulajdonságai és az abból fakadó építkezési jelenetek adják, amelyek a Lego világ lényegét vizuálisan jelenítik meg.

Szintén pozitívum, hogy a film közelebb került a Toy Storyhoz, ahol a játék és az ember sorsa kölcsönhatásban van. Bár az első részben megismert Lego város továbbra is megmarad, az emberi tényező sokkal hangsúlyosabb. Ebből a emberi jelenlétből fakad az egyszerű, mégis kiváló üzenet: A Lego Kaland 2 újra csomagolja a "a szeretet mindent legyőz" gondolatot, és rendkívül elegánsan mutatja be. A film gyermeki naivitása, ahogyan ezt az örök érvényű üzenetet közvetíti, valóban felemelő, és elkerüli a Disney filmekre jellemző álságos happy endet.

Mindezek a pozitívumok hozzájárulnak ahhoz, hogy az A Lego Kaland 2-t összességében egy igazán kellemes élményként érezzük. A film pontosan azt nyújtja, amit elvárunk tőle: színes, szórakoztató és néha gondolkodásra késztető. Bár nem formálja át az animációs film műfaját a gyökereiben, mégis élvezetes kikapcsolódást nyújt szűk keretein belül. Ez egy igazi családi film, amely, ahogyan a mellettem ülő tízéves filmkritikus mondta, vicces és látványos, de mégis hiányzik belőle valami, ami valóban kiválóvá tenné.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218240797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása