The Hummingbird Project/A Kolibri projekt(2018)

A Kolibri-projekt című filmet Kim Nguyen rendezte, a főszerepekben pedig Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård és Salma Hayek láthatók. Ez egy belga-kanadai thriller, amely 111 perc hosszú és 2018-ból származik. A film 12 éven felülieknek ajánlott.

Manapság, amikor a tőzsde gépek segítségével kereskedik másodpercek alatt, az idő válik a legfontosabb tényezővé. Mindenki próbálja optimalizálni az idejét. A Kolibri-projekt egy ötlet körül forog, melynek alkotóit a rendszer ismeri, de tudják, hogy alapvetően jó emberek.

Vincent (Jesse Eisenberg) és Anton (Alexander Skarsgård) unokatestvérek, akik New Yorkban élnek és a high-frequency trading (HFT) üzletágban dolgoznak. A nagyfrekvenciás tőzsdei kereskedelem már hosszú ideje létezik, de igazán akkor fejlődött, amikor a NASDAQ 1983-ban bevezette a tisztán elektronikus kereskedést. A 21. században a milli- és mikromásodpercek jelentik a valódi értéket, és ezen keresztül hatalmas pénzek mozognak. A gyorsabb adatkommunikáció minimalizálja a kereskedési időt (a gépek közötti adatátvitel fénysebességgel történik), így a vállalatok különböző technikai trükkökkel próbálnak versenyelőnyre szert tenni. Ez jogilag nem tiltott, de a verseny előnye függ az erőforrásoktól. Hogy megvédjék a kiskereskedőket, kormányok különböző szabályozásokkal próbálják uralni az üzletmenetet, például sebességkorlátozásokkal.

A filmben a fontos szerepet játszó üvegszálakon keresztül az információ szinte a fénysebességgel utazik. Az adatok a levegőn át is még gyorsabban mozognak, ahogy a világ tőzsdéi közötti optikai folyosók mutatják. Az egész rendszer összeomlása esetén is szinte villámgyorsan bekövetkezne. Vincent, a mindig aktív elemző, és Anton, a magába forduló programozó géniusz, olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek tovább csökkentik az értékes időt, és ezen keresztül növelik a nyereséget. Főnökük, Eva Torres (Salma Hayek) pedig egy kíméletlen irányító.

Egy nap mindketten úgy döntenek, hogy megvalósítják az őrült ötletüket és saját vállalkozásba kezdenek. Céljuk egy optikai kábel lefektetése Kansas és New York között, ami több ezer telektulajdonost érint. Ehhez befektetőt kell találniuk, és a legjobb fúrószakembert, Mark Vegát (Michael Mando) kell alkalmazniuk. A tervet Anton álma ihleti, aki az így megszerzett pénzből egy házat szeretne vásárolni, ahol kolibrik repkednek. Eva Torres azonban nem hagyja, hogy mindez zökkenőmentesen megvalósuljon, és mindent megtesz, hogy meghiúsítsa a terveket.

A forgatókönyvet a kanadai Kim Nguyen írta (aki az Oscar-díjra jelölt A háború sámánja című filmet is jegyzi), és ő maga is a film rendezője. Bár a történet első pillantásra valóságosnak tűnhet, valójában kitalált, de az aktuális tőzsdei kereskedelem kérdései ihlették. A stáb együttműködött a világ vezető optikai kábelgyártójával, így a filmben látottak valóságosak. A cselekmény humorral és drámával van megfűszerezve, és bemutatja az ötlet megszületését és megvalósítását. Vincent, Anton és Vega különböző területeken jeleskednek, de egy közös vonásuk van: mindannyian szakmai kihívást és lehetőséget látnak a projektben. A befektető meggyőzése, a telektulajdonosok felkészítése, a nehézségek leküzdése, a természetvédelmi területek átjárása mind hozzájárul a feszültség és a dráma kialakulásához, miközben mindvégig látszik, hogy az igazán fontos dolgok életünkben gyakran elkerülnek minket.

A Kolibri-projektet izgalmas technothrillerként ismerhetjük meg, de hangsúlyosan a humán oldalára helyezi a hangsúlyt. Ez egy különleges megközelítés (mivel általában a valóságban történt események köré épülnek az efféle filmek), és Eisenberg és Skarsgård színészi játékának köszönhetően gondolkodásra késztető és szórakoztató élménnyé válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9318240769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása