Jay and Silent Bob Reboot/ Jay és Néma Bob Reboot (2019) Kritika

Amikor Kevin Smith zűrzavarba kerül, mindig visszanyúl a Viewaskew univerzumhoz. Nem meglepő, ha azokra a filmekre gondolunk, amelyeket 2006-os Shop Stop 2 óta készített. A Jay és Néma Bob Újraindítás nem éri el az első rész színvonalát, de szerencsére jobb, mint az utóbbi négy-öt Smith alkotás.

Körülbelül három hónapja emlékeztünk meg a Shop-Stop klasszikus című negyedszázados jubileumáról, és már ott is kifejtettük, hogy Kevin Smith azóta sem alkotott olyan remek filmet. Ráadásul valahogy sosem sajátította el igazán a rendezés művészetét; mindig a párbeszédek mestere maradt, és néhány évvel ezelőtt annyira felháborodott a kritikusok folyamatos kritikái miatt, hogy teljes médiacsendet rendelt el. Megnevettet, amikor egy alkotó bosszankodik az újságírók kritikái miatt, noha Smith valóban nem alkotott remekműveket. Bármennyire is kedveljük őt, filmjei hagyhatnak maguk után kívánnivalót.

Kevin Smith filmjei két kategóriába sorolhatók. Az első csoportba tartoznak azok, amelyekben Jay és Néma Bob szerepel. Ezek a Viewaskew filmek. Íme a teljes lista időrendi sorrendben: Shop-Stop, Shop Show, Képtelen Képregény, Dogma, Jay és Néma Bob Visszavág, Shop-Stop 2, valamint most a Jay és Néma Bob Újraindítás. Mellettük ott vannak a két stoner, valamint a velük gyakran feltűnő visszatérő karaktereket nélkülöző filmek: Apja lánya, Zack és Miri pornót forgat, Két kopper, Veszett világ, Agyar és Yoga Hosers. Utóbbi filmek nem arattak különösebb sikert, így Smith úgy érezte, hogy vissza kell térnie a Viewaskew univerzumhoz. Eredetileg a Shop Show folytatását és a Shop-Stop trilógia befejezését próbálta megvalósítani, de mindkettő meghiúsult, utóbbi pedig azért, mert Jeff Anderson nem volt hajlandó visszatérni Randal szerepében. Végül Smith úgy döntött, folytatja a Jay és Néma Bob Visszavág című filmet.

Az 2001-es első rész egy kedves, önirónikus útitörténet volt, humoros mellékszereplőkkel és cameókkal. A második rész lényegében ugyanezt kínálja, de a hangulat valamivel komolyabb. Ennek az az oka, hogy a történetben hangsúlyos szerepet kap az apa-gyerek kapcsolat és a csonka családban való felnövés. Már a cselekmény elején kiderül, hogy Jay-nek van egy titkos lánya, akit érdekesebb módon Kevin Smith saját lánya, Harley Quinn alakít. A két stoner már negyvenes éveikben jár, és sok poén születik életkorukból, valamint abból, hogy sosem fognak igazán felnőni - talán az apaság változtathat ezen?

A film egyértelműen Jayről szól, Néma Bob karaktere háttérbe szorul, és Smith, a színész, mindent megtesz, hogy felhívja magára a figyelmet. A Shop-Stopban és az első Jay és Néma Bob részben sokkal visszafogottabb volt Smith játéka, de az új filmben túlzottá válik, sok gesztust és grimaszt tesz a karakterrel. Azonkívül van egy felesleges bírósági jelenet is, amely akár vicces is lehetne, de Justin Long is túlspilázza a szerepét. Ezután a két főhős útnak indul, hogy megakadályozza az új Bluntman & Chronic film elkészülését, közben pedig számtalan stoner poén születik, felbukkan néhány ismerős arc, és kibontakoznak az apasággal kapcsolatos kérdések. A történet Hollywoodba vezet, cameoparádéval és némi összefoglalással, és ennyi az egész. Smith saját magát is eljátssza, és persze szóhoz sem hagyja magát juttatni. Kifigurázza a szuperhősös filmeket, a hollywoodi rendszert és saját magát is.

Ahogy a filmben többször elhangzik: Jay és Néma Bob valóban öregedtek. Még mindig jó látni őket, és röhögni is lehet rajtuk, de Smith, aki már közeledik az ötvenes éveihez, lassan befejezhetné a Viewaskew univerzumot. A hírek szerint végül sikerült rávennie Jeff Andersont , hogy térjen vissza a Shop-Stop 3-ban, és idén kezdődik a forgatás. Valószínűleg méltó búcsú lenne a New Jersey-i semmirekellőktől - az 50 felettiek Jay-re és Néma Bobra valószínűleg már nem lennének kíváncsiak.

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7618240549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása