10 Cloverfield Lane/Cloverfield Lane 10(2016)

A Cloverfield Lane 10 (10 Cloverfield Lane) című amerikai sci-fi-thriller filmet Dan Trachtenberg rendezte, főszereplői Mary Elizabeth Winstead, John Goodman és John Gallagher Jr. A film 103 perces és 2016-ban került bemutatásra.

Mi is pontosan ez a film? Folytatásnak tekinthető? Nos, nem igazán. Előzményfilm? Egyáltalán nem. Inkább egy spin-off? Talán, de mégsem teljesen. Úgy tűnik, hogy egy teljesen új franchise variáns jött létre, és ha valakinek van jó ötlete az esetleges címre, a válaszokat a szerkesztőség várja.

Ez a film az volt, amiről senki sem tudott semmit egészen januárig. Igaz, néhány sajtóorgánum már korábban beszámolt egy projektrol, amely a Valencia munkacímen futott, és egy föld alatti bunkerben játszódott, de csak kevesen sejtették, hogy ez a Cloverfield univerzum része. Az igazi áttörés az volt, amikor J.J. Abrams bemutatta Az ébredő Erőt, és új produceri energiáit egy remek marketingkampányba öntötte. Januárban érkezett egy rejtélyes előzetes, és a film címében (10 Cloverfield Lane) egy szó szerepelt, amire mindenki csak egy dologra tudott gondolni.

A Cloverfield 2008-ban forradalmi ötlettel rukkolt elő: kézikamerás, found footage stílusú filmként tűnt fel, ugyanakkor magas szintű speciális effektusok is helyet kaptak benne. Az első rész szakmai és gazdasági sikere természetesen indokolta a folytatás elkészítését. Abrams és Matt Reeves rendező mindketten azt vallották, hogy ha folytatni akarják a filmet, akkor csak úgy lehet, ha valaki más is rögzíti a történéseket kézikamerával a városban. Ennek azonban megvoltak a saját csapdái, hiszen részben ugyanazt a történetet mesélték el, és már nem volt olyan meglepetés faktor. Ennek eredményeképpen a stratégián változtattak.

A Cloverfield kezdetben valamilyen romantikus komédiának indult, míg a Cloverfield Lane 10 egy pszichothrillerből lépett elő szörnyes sci-fi-horrorrá. A film már nem használja a kézikamerás megközelítést, ami kockázatot hordozott magában, mivel az első film ebben jeleskedett. A készítők elismerték, hogy hagyományos módszerekkel könnyen csak egy unalmas Godzilla klón lett volna az eredmény. Az új film esetében viszont nem kell aggódni a nézőpont miatt, mivel a történet nagy része egy földalatti bunkerben játszódik. Három szereplő próbál túlélni az apokalipszist: egy fiatal nő, egy fiatal férfi és egy idősebb férfi, aki a bunker megálmodója és készítője volt, és előre látta, hogy egyszer beköszönt a világvége.

John Goodman lenyűgöző alakítást nyújt a sötét titkokat hordozó, zavarodott házigazda szerepében, aki bármelyik pillanatban kiborulhat. Egy Oscar-jelölésre mindenképpen érdemes lenne, bár ez talán hihetetlennek tűnik, hiszen még soha nem volt jelölve, még a Hollywoodi lidércnyomás és a Nagy Lebowski című filmekért sem. Őszinte elismerést érdemelne a teljesítményéért. A film főként az ő alakításán és az ötleten alapul, így ajánlott mindenkit spoiler nélkül nézni a Cloverfield Lane 10-et. Ráadásul bízhatunk abban, hogy Abrams és csapata nem hagyja cserben ezt a különleges univerzumot, és újra előrukkolnak, amikor a legkevésbé számítunk rá. Érdemes lesz várni rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718244087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása