Trolljegeren/A trollvadász(2010)

A Trollvadász (eredeti cím: Trolljegeren / The Troll Hunter) egy norvég film, melyet André Øvredal rendezett. A főszereplők között szerepel Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterund és Johanna Mørk.

A "troll" szó két különböző jelentéssel bír: 1) Skandináv mitológiában egy misztikus lény, ami általában ostoba és pusztító; 2) Az internetes fórumokon olyan durva, primitív vagy illetlen hozzászólásokat író személyekre utalnak.

Korábban a filmesek gyakran viccesen utánozták a megtalált felvételek stílusát azzal a céllal, hogy bemutassák, milyen vicces lehet átalakítani ezeket játékfilmmé. Ez a fajta művészeti kifejezés reflektált a kortárs médiafogyasztásra. A Trollvadász is ezt a módszert használja, hasonlóan a REC vagy a Cloverfield című filmekhez (melyek egykor a műfaj meghatározó alkotásai voltak), sőt még az ikonikus Blair Witch Project iskolapéldáját is felidézi egy lámpafényben lélegző sapkás alakjával. A film azonban nem paródia, hanem a népi mitológiából merít, hasonlóan a Hétszűnyű Kapanyányimonyókhoz. A film fő humorforrása a félelmetes troll, különösen ha három feje van, így az egész szituáció komolyan vehetetlennek tűnik.

A film egyfajta ál-dokumentumfilm, amelyben jól kivitelezett animációk is szerepelnek, és humoros is. Azonban van egy probléma: sok az üresjárat, még akkor is, ha dramaturgiailag helyénvalóak. Ennek eredményeként néha unalmasnak tűnik. Amikor a troll megjelenik és kezdi rombolni az erdőt, illetve szembeszáll a vadásszal, ezek a jelenetek viccesek, de a film hosszát tekintve túl kevés hasonló pillanat van. Összességében a filmnek megvan a maga helye, de kissé túl hosszú, és több sűrítésre lenne szükség. Rövidfilmként talán hatékonyabb lenne, mivel így a lényeg sokkal jobban érvényesülhetne. Így azonban csak elfogadható, egyfajta "mutatjuk meg saját verzióunkat" érzést kelt.

A legjobb azonban, ha megnézed a filmet magad, és eldöntöd, tetszik-e neked. Erre a lehetőséged november 20-án 23.00-kor a Titanic fesztiválon lesz a Toldi moziban.

Ami a mai filmkínálatot illeti: Aki kihagyja Joachim Trier, a Szerzők című filmjét, az saját magát hozza hátrányba. Talán csak vigasztalhatja, hogy az Oslo, augusztus (eredeti címe: Oslo, August 31st - ami meglepő) májusban már a hazai mozikban lesz látható. A film ma 18.00-kor kerül vetítésre a KINO moziban.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1618252703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása