The Croods/Croodék(2013)

A Croodék (The Croods) egy 2013-ban bemutatott amerikai animációs vígjáték, melyet Kirk De Micco és Chris Sanders rendeztek. A főszereplők Nicolas Cage, Ryan Reynolds és Emma Stone. A film hossza 99 perc.

Az elmúlt években a DreamWorks meglehetősen lemaradt azokhoz a sikerekhez képest, amelyekkel indított. Az Oscar-jelölt "Így neveld a sárkányodat" és a szívhez szóló "Megaagy" után úgy tűnik, mintha nehéz lenne előrelépniük a folytatásokon kívül (például a tervezett "Így neveld a sárkányodat" második és harmadik része, a "Kung Fu Panda 3" és egy új "Madagaszkár" film). Most a Croodékok sem hoztak nagyobb változást.

A Croodék ötlete már 2005-ben felmerült, akkor még John Cleese is dolgozott a forgatókönyvön, és eredetileg stop-motion animációnak tervezték, együttműködve az Aardman Stúdióval. Ez a párosítás magában hordozott egyedi lehetőségeket, de végül a stúdió az ismert úton maradt, és Chris Sanders-t, az "Így neveld a sárkányodat" és "Liló & Stich" rendezőjét és íróját hozta be a projektbe. Azonban a Croodék története mélységben elmarad a megszokott animációktól.

A Croodék egy kőkori család utolsó túlélő klánja, akiket a családfő óv és védelmez mindentől a túlélés érdekében, így a család nagy részét egy barlangban tartja bezárva. Egy földrengés következtében azonban a korábbi (ál)idill megszakad, a barlangjuk beomlik, és a család csak a lányuk kíváncsisága miatt nem veszti el az életét. Így a Croodék kénytelenek új helyet keresni egy idegen vezető segítségével, amit az apa nagyon ellenzett, de ekkor már a világot fenyegeti a kontinensek mozgása is.

Innentől kezdve a film egy izgalmas és színes utazás, ahol az egyetlen humorforrás a régi időkbe ragadt Croodék és az újdonságokkal való találkozásuk. A kezdetben sejtetett romantikus szál nem fejlődik ki teljesen a film végére, és az események inkább az önfejű apa köré épülnek. A nehézkes kapcsolat, amit a lányaival ápol, csak a film vége felé ér el éles csúcsot, amikor egy romantikus naplementés jelenetben összejönnek.

A látványvilágban olyan ötletek találhatók, amelyek meghaladják a Cameron-féle világot, különleges lényeket és növényeket, mint például farkuknál összenőtt mókusok, elefánt-egér hibridek, krokodil-kutyák és nyúl-denevér keverékek. Még a főszereplők is állat-ember keverékekké válnak viseléseik miatt: a tinédzser lány oroszlánbőrben, a nagymama gyíkruhában, az apa medveszőrmében, a fiú párducruhában, az anya pedig zebracsíkos ruhát visel.

Azonban az írók nem mertek ennél messzebb menni, a forgatókönyvet próbálták gyerekbarátnak és egyben felnőttbarátnak is kialakítani, de néha a gyerekek nem értik meg, hogy miért lepődnek meg a szereplők olyan dolgokon, amik számukra teljesen természetesek (például a cipőn), vagy az anyós-vicceken, de a felnőtteknek ez már kevés. Még a cipőt sem nevezték el korhű módon, például "lábbőrnek" vagy "talpvédőnek." Így a Croodék a látványvilágában nagyon lenyűgöző, de a történet szempontjából unalmas és közhelyes marad. Míg a Frédi és Béni világát Romhányi frappáns szövege teszi izgalmassá, itt nem sikerült ugyanezt a történetet ugyanolyan élvezhetővé tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5218252541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása