Gods of Egypt/Egyiptom istenei(2016)

Az Egyiptom istenei című filmről van szó, amelyet Alex Proyas rendezett, főszerepben Gerard Butler, Brenton Thwaites, Nikolaj Coster-Waldau és Courtney Eaton. Ez egy amerikai kalandfilm, ami 2016-ban készült (12 éven felülieknek ajánlott).

Az elismert rendező, Alex Proyas, hosszú szünet után tért vissza a filmvilágba, és a születési helye, Egyiptom történelmét választotta témának, amit lakóhelyén, Ausztráliában vitt vászonra. A történetben egy szerelmes emberpár próbál közbeszólni az istenek közötti viszálynak, és a szerelem ereje végül mindent legyőz. Az ókori mitológiát feldolgozó filmek között kevés játszódik Egyiptomban, pedig az ember-állat istenségek alapoznak egy jó kalandfilm számára. Az ókori piramisok gyakran szerepelnek a sci-fi akciófilmekben is. Az Egyiptom istenei valóban az egyiptomi mitológiából merít, ahol az istenek a földi emberek között élnek. Ők magasabbak az embereknél, elméletileg halhatatlanok, de valójában képesek egymás életét eloltani. Különleges képességekkel rendelkeznek, és képesek megváltozni az állatokhoz hasonló alakokba, vérük pedig aranyszínű. Az egy örökösödési vita vet véget a béke és boldogság keresésének, a kietlen sivatagot uralkodó Széth (Gerard Butler), aki valamilyen okból sakálként jelenik meg, meg akarja szerezni az emberek területeit. Ehhez el kell lopnia Hórusz (Nikolaj Coster-Waldau) szemeit, amelyeket gondosan elrejtett a jogos tulajdonos elől. Az emberek és istenek, akik nem támogatják Széthet, szenvednek. Bekk (Brenton Thwaites), egy ügyes tolvaj, akinek kedvese Zaya (Courtney Eaton) a birodalom főépítészének rabszolgája, képes visszaszerezni Hórusz egyik szemét (ami egy kicsit Indiana Jones-os jelenet). Ez csak félig sikerül, és a film mellett fut egy szerelmi szál is, amely arra ösztönzi Bekket, hogy egészen az alvilágba menjen, hogy visszaszerezze kedvesét.

Bár az alkotó Egyiptom származású, a filmben nem láthatunk egyetlen egyiptomi színészt sem, mivel az egész produkciónak Ausztráliában találták meg a megfelelő helyszíneket. A Mad Max 200 fős stábja is részt vett a forgatásban, beleértve a kaszkadőröket, vizuális effekteseket és néhány színészt is, mint például Courtney Eaton. Azért is kritizálták egy ideig a filmet, mert nem tartalmaz afro-amerikai szereplőket, bár ez nem befolyásolta az Oscar-esélyeket. Mindemellett ott van Chadwick Boseman, aki Thot, az írás és tudomány istenét alakítja, és akinek megjelenése meglehetősen feminin hatást kelt.

A női szereplőket egy instrukcióval helyezték a kamera elé, miszerint mutassák meg melleiket. Courtney Eaton, a 20 éves színésznő, teljesen eleget tett ennek a kérésnek, és Hathort alakító 35 éves Elodie Yung sem szégyenlősködik. Gerard Butler és Nikolaj Coster-Waldau élvezik a forgatást, előbbi szinte suttyóként viselkedik a birodalom trónján, míg utóbbi kétségbeesetten keresi másik szemét. Az egyik legnagyobb meglepetést Geoffrey Rush főisten alakítja, aki úgy néz ki, mint egy betegségből lábadozó Gandalf, amint a Men in Black - Sötét zsaruk 2-ből ismert óriáskukaccal küzd a világűrben.

A film készítői a hatalmas költségek ellenére csak kis részét adták a szövegíróknak, vagy ha mégis, akkor túl sokat kaptak a végzett munkájukért. Az elképesztően gazdag látványvilág miatt lehet, hogy a költségek a CGI technikára mentek el, vagy azokra az energiaitalokra és kínai ételekre, amiket a programozók elfogyasztottak a két év alatt. A 3D szinte kötelezővé vált az ilyen filmek esetében, bár legtöbbször alig tesz hozzá az élményhez, és itt sem sokkal jobb a helyzet. A fiatalabb nézőknek azonban néhány ijesztő és ruha nélküli jelenet miatt még mindig tetszeni fog, bár a film alapvetően egy szórakoztató mese. Bár nem éri el olyan mesterművek szintjét, mint a Trója vagy a Gladiátor, de szépen beáll az emberes-istenes mitológiai filmek sorába, és biztosan nem a legrosszabb példa között van.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6118244095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása