Arctic/Sarkvidék(2018)

A Sarkvidék című izlandi dráma filmet Joe Penna rendezte 2018-ban. A főszerepekben Mads Mikkelsen és Maria Thelma Smáradóttir láthatók. A film hossza 98 perc, és a korhatár besorolása 12 éven felüliek számára ajánlott.

A Sarkvidék egy letisztult túlélőfilm, amelyben Mads Mikkelsen alig szól, de minden pillanatban érezzük, hogy rendkívül hideg van, és nem könnyű a helyzete.

Overgård (Mads Mikkelsen) az egyetlen túlélője egy repülőgép-szerencsétlenségnek az Északi-sarkon. Mindennapjait precízen tervezi meg, várva a mentőcsapatot. Amikor végre megérkeznek, a helikopter lezuhan, a pilóta meghal, és a másik személyzettag (Maria Thelma Smáradóttir) olyan sérüléseket szenved, hogy nem tud mozogni. Overgårdnak most már nem csak önmagáról kell gondoskodnia, hanem róla is. Előtte a választás: marad, és várja, hogy újra megmentik, vagy megpróbál eljutni a legközelebbi menedékhelyig, ahol talán jobb esélyei vannak a túlélésre. Az utóbbi mellett dönt, és a helikopterben talált térképpel a zsebében elindul egy sérült embert cipelve. Ennyi a cselekmény.

Bár sok mindent várnánk el egy sarkvidéki túlélős filmtől, ebben a filmben nem kapunk mindent. Nem láthatjuk a túlélési trükköket, és a film mégis működik. Azért, mert úgy tűnik, nem ezek a legfontosabbak. A történet lineáris, nincsenek visszaemlékezések, és nem tudjuk, hogyan és mikor került Overgård oda, valamint milyen túlélési képességekkel rendelkezik. Csak annyit tudunk, hogy már egy ideje ott van, és láthatóan életben maradt. Mégis, ez a film más filmekkel is összehasonlítható, ahol egy kisfiú a vadonban várja meg, hogy vad kerüljön a célkeresztbe. Itt nincs ilyen jelenet. Az is kérdés, hogy mikor jutunk el arra a pontig, amikor Overgård úgy dönt, hogy elhagyja a sérült nőt a saját túlélése érdekében.

A havas környezet lenyűgöző és nyomasztó egyidejűleg. Az igazi hóval forgatott jelenetek hitelesen mutatják be a sarkvidék szépségét, ugyanakkor elkerülnek minden művi hatást. A néző csak két embert lát a hómezőn sétálni, és ez a hitelesség miatt tűnik tökéletesnek, mintha mások is ott lennének. A színészek teljesítménye kiváló, és a film képes megragadni a nézőt anélkül, hogy túl sok szöveggel dolgozna.

A Sarkvidék egy egyszerű, de morális kérdéseket felvető túlélőfilm kevés beszéddel és cselekménnyel. Bár nem mutat be bonyolult trükköket vagy látványos effekteket, mégis képes lekötni a nézőt. A film befejezése nem mindenki számára lesz ideális, de nem rombolja le azt a tapasztalatot, amit az előző részek során nyújtott.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7218240759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása