Knives Out/ Tőrbe ejtve (2019) Kritika

Ami a film tartalmát illeti, könnyen megérthető, hogy a "Tőrbe ejtve" alapvetően Sherlock Holmes történetének egyfajta modern változataként tekinthető. Az előzetesben is felmerül a kérdés: "Ki maga, Sherlock Holmes újratöltve?".

A film Sherlock Holmes motívuma mellett olyan társadalmi kérdésekre is reflektál, mint a családi viszonyok és az amerikai társadalom hibái. A cselekmény egy olyan karikatúraszerű, torzított világban játszódik, ahol a legapróbb részleteknek is mélyebb jelentést tulajdonítanak, és a karakterdráma pillanatait néha humoros poénokkal oldják.

Azok, akik azt várják, hogy a film valóságközeli ábrázolásmódot kövessen, talán csalódni fognak, mivel Rian Johnson egy kifejezetten elrugaszkodott, szürreális világot teremt. Azonban ennek is megvan a maga oka, mivel a film a szocioszimbolikus jelentésértelmezés dimenziójával is bír.

A film a valóságtól való elrugaszkodásával próbálja bemutatni a 21. század nyugati társadalmának polarizáltságát és problémáit. A konfliktus a családi örökség miatt alakul ki, és a család a demokratikus értékeket hirdető szimbólumként jelenik meg, miközben valójában messze nincsenek ilyenek.

A film nem foglal állást, hanem inkább passzívan mutatja be ezt a világot, ahol az ideológiák és értékek elveszítik jelentőségüket a pénz árnyékában. A karakterek egymás ellen fordulnak, és a film azt mutatja be, hogy az egykorra jellemző kultúrájuk és értékeik megkérdőjeleződnek. A film bemutatja azokat a szélsőségeket és ellentéteket, amelyek még jobban megosztják a társadalmat. A konzervatívok és a liberálisok közötti ellentét, valamint a pénz és a gazdasági növekedés fontossága mind központi szerepet játszik.

A film azt sugallja, hogy a jelenlegi társadalmi rendszer kudarcot vall, és valami új, működőképesebb társadalmi modell kell. Azonban a film nem kínál konkrét választ erre a problémára, és hagyja nyitva a kérdést, hogy a társadalomnak és az egyéneknek hogyan kellene reagálni ezekre a változásokra.

Összességében a "Tőrbe ejtve" egy film, amely ötvözi a krimi-vígjáték műfaját a szocioszimbolikus jelentésértelmezéssel, és reflektál a modern társadalom problémáira és ellentéteire anélkül, hogy konkrét megoldást kínálna ezekre a kérdésekre.

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218240531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása