Kék Bogár (2023) Kritika

A bukások után, a streamingről moziba adaptált projekt, amelyben kevésbé ismert, mégis ismerős arcok szerepelnek, könnyedén csatlakozott a nyári szezon búcsúzó látványos filmjei közé a Kék Bogár. Ha figyelmen kívül hagyjuk a körülményeket, akkor a film teljesen megfelel az elvárásoknak, ám fő problémái vagy a képregényes örökségből, vagy épp a jelenlegi popkultúrából erednek. Annak ellenére, hogy hű az eredeti anyaghoz, hiába nem próbál újítani vagy frissíteni.

Bár a Kék Bogár csak 1983-ban került be a DC univerzumába az addigi kiadó felvásárlásával és a Végtelen Világok Krízis sztorival, valójában már 1939 óta létezett a karakter. Dan Garrett, aki korábban rendőrként, majd régészprofesszorként szerepelt, már az első inkarnációban szuperképességekre tett szert egy egyiptomi ásatáson talált szkarabeusz segítségével.

Ezt a szimbiózist már 1964-ben megismerhette a közönség, még mielőtt a Venom vagy a Pókember jelent volna. A 2. Kék Bogarat, Ted Kordot, a milliárdost és volt fegyvergyárost, a tudomány segítségével alkotta meg, mintegy utánozva Garrett képességeit.

Bár a korábbi Bogarak után Kék Bogár karaktert terveztek a DC-nél, csak 2006-ban, új gazdatesttel és földönkívüli eredettel, a latino közösség örömére, Jaime Reyes-ként jelent meg. A karakter fiatalítása és átformálása pókemberi alapokon történt, miközben a szkarabeusz a Kord által kifejlesztett páncél technológiáját is felhasználta.

Jaime már korábban is szerepelt mozgóképen, legemlékezetesebben talán a Young Justice rajzfilmsorozat korai évadaiban. Élőszereplős formában is kétszer láthattuk őt. A Smallville 10. évadjának végén, valamint a James Gunn univerzumában, ahol a jövőből érkező Booster Gold oldalán tűnt fel Jaren Brandt Bartlett alakjában.

Bár mindkét karakterrel komoly tervek voltak, és Geoff Johns is fejlesztett egy sorozatot Garrett Plotkin színészi alakításával, ez a próbálkozás nem jutott tovább tesztfelvétel szintjén. Korábban Aquaman is kapott egy nem megvalósult pilotot, illetve a Kék Bogár projekt idején egy Wonder Woman sorozat is elkészült egy pilot epizóddal, azonban ezek sem kerültek tovább a tervezési fázison.

A DC már akkor is próbált valamit kezdeni hőseivel a Nolan–Watchmen árnyékában. Bár 2011-2 körül a TV-s formátum még működhetett volna a Kék Bogár esetében, 2023-ra ez a mentalitás már nem vált be, hiszen túl sok hasonló produkciót láttunk már a műfajban ahhoz, hogy frissítő legyen a végeredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2018269689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása