Motorosok tettei Chicagóban

A "Motorosok" története Chicagóban és környékén játszódik. Johnny (Tom Hardy), egy családos férfi, egy nap úgy dönt, hogy Marlon Brando "A vad" című filmjének hatására motoros klubot alapít Vandálok néven. A baljós név ellenére a klub tagjai, akik többnyire kívülállók, békésen élik mindennapjaikat, és csak időnként kerülnek összetűzésbe azokkal, akik nem szívesen látják őket a környéken.

motorosok_tettei_chicagoban.png

A klub egyik fiatal tagja, Benny (Austin Butler), látszólag mindig a balhék középpontjában áll, így gyakran kell megmenteni őt különféle helyzetekből, például verekedésekből vagy a rendőrségről. Mindezek ellenére - vagy talán éppen ezért - Kathy (Jodie Comer), aki korábban nem vonzódott a motoros életmódhoz, beleszeret a sármos fiúba, és egyre több időt tölt a motorosokkal. Az idillnek azonban vége szakad, amikor az új tagok miatt a klub egyre inkább elkanászodik.

Bár a történet fiktív, valós események inspirálták, egy korabeli fotókönyv alapján. A 60-as években - különösen az USA-ban - nagy népszerűségnek örvendtek a motoros klubok, melyekről azóta néhány sikeres film is készült, mint például a "Szelíd motorosok" (Easy Rider) vagy "A leggyorsabb Indian".

Jeff Nichols filmje azért különleges, mert Kathy szemszögéből mutatja be a motorosok világát. Az átlagos középnyugati lány véletlenül csöppen ebbe a közösségbe, és megismeri a Harley Davidsonjukon együtt furikázók alkoholtól, drogoktól és erőszaktól sem mentes világát.

Kathy mindig kimondja, amit gondol, míg Benny alig szólal meg. Benny, aki a családjával összeveszett és azóta saját maga ura, elutasítja a kötöttségeket és a felelősséget. Bár Kathy és Johnny egyaránt próbálják megszerezni a "kegyeit", Benny egyikükre sem hallgat igazán, egyszerűen csak élvezni akarja a szabadságot, amelyet a klubban talált.

Kathy narrációját leszámítva a történet nem didaktikus, mert a film karizmatikus színészekből álló gárdája már egy apró gesztussal is sokat tud közölni. Így a nézők megérthetik és átélhetik azt a folyamatot, ahogy egy családias közösségből szervezett bűnbanda válik.

Ahogy egyre több új tag csatlakozik, a klubban nő az erőszakos figurák aránya, akik nem tudják, mit kezdjenek magukkal. Míg kezdetben az "élni és élni hagyni" elv volt a meghatározó, később egyre inkább jellemzővé válik a kontrollálatlan vadság és az opportunizmus, mások érdekeinek figyelmen kívül hagyása.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5618429301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása