History of Swear Words/ A szitokszavak története (2021) Kritika

Sokan azt hihetik, hogy a káromkodás elsősorban az iskolázottságtól és az olvasottságtól függ, de személyesen úgy gondolom, hogy ez nincs feltétlenül így. Vegyük például magam, aki bármikor hajlandó egy-egy erős szóval kifejezni magát, még ha nincs is rá szükség. A műsor különös hangsúlyt fektet az angol nyelv leggyakrabban használt "vulgáris" szavainak elemzésére, és a házigazda, Nicolas Cage, egy sajátos paródiát ad a témának. Ő egy elegáns bőrfotelben ül, könyvek veszik körül, és drága italt kortyolgat, amely egyértelműen a műsor komolyságára utal. Nicolas Cage személyisége és játéka szórakoztatóan felüdítő, és jó látni, amikor egy színész saját magával is tud viccelődni.

A műsorban általában először általánosságban beszélnek a káromkodásról, majd az egyes epizódokban részletesebben kivesézik például a "bitch" vagy a "dick" szavakat. A műsor szerkezete hasonló minden epizódban: az eredetüket igyekeznek kideríteni, ami gyakran nehezebb, mint gondolnánk, és különböző mítoszok is keringnek a szavak eredetével kapcsolatban. Az epizódok során az idővel együtt haladva követhetjük, hogyan változott a szavak jelentése, és mikor váltak igazi szitokszavakká. Emellett megismerhetjük, hogy az adott szavakat milyen módon használták és használják különböző kultúrákban, filmekben, dalszövegekben és regényekben.

A műsorban színészek, stand-up komikusok, filmkritikusok és szakemberek is szerepelnek, akik az adott szavak eredetével, jelentésével, társadalmi és kulturális hatásaival foglalkoznak. Kiemelik az eltéréseket a szavak használatában a különböző nemek, korosztályok, vallási hovatartozások és etnikai csoportok között. Azok is megszólalnak, akik az értelmező szótárak aktualizálásán dolgoznak, valamint akik kutatják, hogyan változik a káromkodás használata a férfiak és nők között, és az idők során is.

A műsorban található sok filmrészlet jól illusztrálja, hogy az egyes korszakok mennyire voltak toleránsak a vulgáris nyelvhasználattal kapcsolatban, és milyen szitokszavak voltak akkoriban elfogadhatók. Ezenkívül bemutatják, mely műfajok sajátították ki maguknak a káromkodás szavait.

Az "Obszcén Szavak Visszamenőleg" bátor és szellemes műsor, amely őszintén és szókimondóan beszél a káromkodásról. Emellett szórakoztató és informatív egy olyan témáról, amelyet sokan mindennaposnak tartanak, de ritkán gondolnak el az eredetére, pszichológiájára és kulturális kontextusára. A műsor nem kerüli el a nehéz kérdéseket, és megkérdőjelezi a képmutatást.

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4618240311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása