Senior Year /A végzős év (2022)

A Senior Year című film, melyet Alex Hardcastle rendezett, egy amerikai vígjáték, 113 perces hosszal, és 2022-ben mutatták be. A film 16 év alattiaknak nem ajánlott.

A "Hát nem romantikus?" után Rebel Wilson és a Netflix második közös projektjében szerepel, és ebben ismét komikus szituációba keveredik. A karakter, amit alakít, hosszú kómájából ébred fel, és úgy tűnik, mintha az elmúlt 20 év nem is létezett volna. Ebben a korban ismét a bálkirálynő lenne, noha közben már 37 éves, és a világ is teljesen megváltozott, amihez alkalmazkodnia kell. A film egyfajta torz tükörként mutatja be a jelenkorat, melyben bár a humor durva és a filozófia hiányzik, mégis tartalmaz néhány fontos tanulságot.

A történet a 90-es években kezdődik, ahol Stephanie és családja Ausztráliából az Egyesült Államokba költöznek. Az iskolában Stephanie a népszerűséget keresi, és mindent megtesz annak érdekében, hogy menő embereket vonzzon maga köré. A történet azonban fordulatot vesz, amikor egy baleset miatt kómába esik.

Húsz év múlva, 37 évesen, Stephanie hirtelen felébred a kórházból, és úgy dönt, folytatja, ahol abbahagyta - bálkirálynőként. Visszatér a középiskolába, ahol azok a diákok veszik körül, akik akkor még nem is születtek, amikor ő kómába esett, míg a korábban ismert társai már felnőttek és teljesen más életet élnek. Idő szorít, mivel csak néhány napja van arra, hogy megismertesse magát és beilleszkedjen a változott világba.

Bár két évtized nem tűnik hosszú időnek, de az időközben bekövetkezett társadalmi változásokat tekintve észrevehető, hogy az életünk és a körülöttünk lévő világ is alaposan megváltozott. A film alapvető poénja az, hogy egy 17 éves lélek egy 37 éves testben találja magát, ami szórakoztató látványt nyújt. Rebel Wilson karaktere például mobiltelefonért veszekszik az apjával, noha már a 40-es évei közepén jár.

A film azonban mélyebb kérdéseket is felvet a jelenkori változásokkal kapcsolatban. Az 1999-es világból származó 17 évesnek gyorsan alkalmazkodnia kell az új impulzusokhoz és a társas kapcsolatok új szabályaihoz. Ma már teljesen másak a divat, a gondolkodásmód, az életstílus és a kommunikáció módja. A film kontráhozódnak a két korszakot, de nem használja ki teljes mértékben a benne rejlő lehetőségeket. A humora gyakran egyszerű, de akadnak elgondolkodtató pillanatai is.

A film rámutat olyan időtlen értékekre, mint az igazi és önzetlen barátság, és arra figyelmeztet, hogy a népszerűség hajszolása mellett ne veszítsük szem elől azokat, akik mindig mellettünk álltak. A bálkirálynőség fontos, de nem minden.

Végső soron a Végzős Év a részletekben működik, és a film egy könnyed, de elfelejthető vígjáték, melyben Rebel Wilson szórakoztató alakítást nyújt, és a karaktere már nem a korábbi kövér, hanem a már közismertebb szerepében szerepel.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1518237927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása