A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya (2022)

Tom Gormican új filmjében, "A Hatalmas Tehetség Terhében," egy rendkívüli tehetség nehézségeivel és következményeivel találkozunk. A rendező, Tom Gormican, valamint a forgatókönyvírók, Tom Gormican és Kevin Etten, összegyűjtik Nicolas Cage teljes filmes repertoárját, hogy aztán egy karakterbe sűrítve adják vissza neki. Ezáltal megteremtve egy olyan élményt, amely egyszerre lehet mások legrosszabb rémálma és legnagyobb vágya.

Ha Hollywoodban van olyan színész, akinek jelenléte hasonlóan megosztó, mint Zack Snyder a rendezők körében, akkor az Nicolas Cage. A művész már 40 éve űzi a filmes pályát, és ezalatt az idő alatt nemcsak a tehetségeit és hibáit ismerte meg, hanem ő maga is egy filmes ikonná vált. A Hatalmas Tehetség Terhe ünnepli ezt a négy évtizedes utat, amely során Nicolas Cage nem csak a filmsztárt, hanem a színészt, és végül saját magát is megformálta.

Nicolas Cage karaktere a film során egy újabb szerep után kutat kétségbeesetten. Elhidegült családjától és az alkoholból próbál menekülni. Adósságai gigantikusak, így kénytelen vállalni egy születésnapi partira való megjelenést Mallorcán. Itt ismerkedik meg Javival (Pedro Pascal), aki rajongóként követi őt és álmodozik a filmes világról, ugyanakkor a CIA értesülése szerint veszélyes fegyverkereskedő. Ebben a furcsa helyzetben a humor és a dráma összetalálkozik, és ez a kettősség több helyen is megjelenik a filmben.

A film központi alakja Nick, aki színésznek tartja magát, és a művészet iránti szeretet vezérli. Ugyanakkor benne lakozik egy kis Nicky is, a sztár, aki megformálja a Cage által ismert akciófilmek szerepeit. Cage alkotói harca nem csak a karakterében, hanem a Javival közös forgatókönyvükben és a film tempójában is tükröződik. A film a humoros karakterdrámából egyszerűen akciófilmmé válik a végső felvonásban, amelyet Budapesten forgattak. Megdöbbentő módon Nicolas Cage pályafutásának felszálló ágával szemben is jól működik a film. Ugyanakkor akadnak gagyi mondatok, egyszerű dialógusok és szemforgatós poénok, amelyeket néha a film nem képes megfelelően kezelni, bár ezek nem tekinthetők hibának egy ilyen egyedi önéletrajzi alkotásban.

Azonban az, ami fenntartja a film érdeklődését, az a kiváló kémia Nicolas Cage és Pedro Pascal között. Közös jeleneteik szinte kivétel nélkül kiemelkedőek, legyen szó szokatlan helyzetekről vagy a filmes sztár és rajongó személyes drámájáról. Sajnos a többi szereplő teljesítménye messze elmarad tőlük, ami különösen feltűnő a középső részben. Azonban a film végén minden összeáll, és méltóságteljes búcsút ad Nicolas Cage filmes karrierjének összegzésével.

Az egyetlen meglepetés, amit "A Hatalmas Tehetség Terhe" tartogat, az az, hogy működik. A film összefoglalja mindazt, amit Cage képvisel, és meglepően jól működik, függetlenül attól, hogy mennyire túl van használva. Cage azonban közölte, hogy nem tervezi megnézni a filmet, mert úgy érzi, a karaktere nem tükrözi valódi énjét. A film nem az emberről, Nicolas Cage-ről szól, hanem a színészről, aki 40 év alatt képes volt egyik pillanatban sokak kedvencévé válni, másikban pedig Hollywood legellenszenvesebb sztárjává. Nem nagy alkotás, nem katasztrofális, egyszerűen csak Cage.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818237929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása