Whose Dog Am I? /Ki kutyája vagyok én? (2022)

Ki vagyok én a kutyák között? Rendezte: Lakatos Róbert, főszereplők: Lakatos Róbert, Lakatos Ilona, Lakatos Arthur. Ez a román-magyar dokumentumfilm 2022-ben készült, hossza 80 perc, de fontos tudni, hogy nem ajánlott 12 éven aluliaknak!

Amikor valaki, mint romániai magyar, belekeveredik a kutyapolitika világába, nem sok jóra számíthat. Betekintést nyerünk a beltenyészetbe, a különböző kutyafajták keresztezésébe, genetikai hibákba és engedélyeztetési kérdésekbe. Az ember gyakran elveszi a fejét attól, hogy vajon kiskutyák születnek-e, vagy pedig mindez csak egy tényként szolgál majd az esti híradóban? Lakatos Róbert pedig a humor, animációk, pásztorzene és a kutyák iránti szenvedély segítségével járja be az őseink ösvényeit, miközben az identitás keresésének problémáját oldja meg.

Az egész történet Róbert keresésével kezdődik, aki egy megbecsült ebet szeretne találni a családnak, mert nem szeretne utódok nélkül maradni. Ekkor még nem is sejti, milyen bonyodalmakba keveredik, hiszen eredetileg csak jó gazda akar lenni Talpasnak. Azonban merül fel a kérdés: vajon lesznek kiskutyák, és ha igen, milyen menyasszony illik hozzá? És milyen is a jó kuvasz?

Róbertnek hosszú utat kell bejárnia, és közben felfedezi, hogy a kuvasz már nem az, aminek valaha szánták. Úgy tűnik, másfelé kellene keresnie. Azonban Magyarországon lenni Romániában nem egyszerű, és a gazda hosszú évekig tartó kutatásba kezd, találkozik számos potenciális menyasszonyjelölttel, beszél szakemberekkel, és sok mindent megtanul a kutyatenyésztésről.

Ha az ember csak az előzőek alapján itéli meg ezt az utat, könnyen tévedhet, és azt gondolhatja, hogy csak a menyasszonykeresés és a kutyatenyésztés témájáról van szó. Valójában sokkal mélyebb jelentéssel bír. A film főszereplője, Lakatos Róbert, saját szemszögéből mutatja be az utat, és azt sugallja, hogy a kutyák világában több rejlik, mint amit elsőre gondolnánk. Az egész történet mögött egyfajta szimbolikus értelmezés húzódik, amely az identitás keresését és az önmegértést szűkebb és tágabb közösségi kontextusban egyaránt felfedi. A kutyák pedig közvetítik az üzenetet, amelyek szóban és tettekben kifejezik önmagukat, és olykor nevethetünk, olykor pedig meghatódhatunk, amikor üzenetüket megértjük.

Sokan mondják, hogy nem érdekli a politika, nem nézik a híreket, de tény, hogy a politika mindennel összefügg, még akkor is, ha ezt nem veszik észre vagy nem akarják elfogadni. A politika befolyásolja az életünket, gondolkodásunkat, és viszonyunkat a világhoz. Ugyanúgy, ahogy politikai döntések határokat emelhetnek az emberek között, úgy képesek ezeket eltörölni és hidat építeni is. A politika képes gyűlöletet vagy szeretetet szítani, elfogadásra vagy elutasításra buzdítani.

Az évszázados ellentétek, hiedelmek, és traumák, amelyeket őseinktől örököltünk, mind a mindennapjainkat határozzák meg. Azokat hordozzuk magunkkal, próbáljuk megérteni, feldolgozni, és néha megváltoztatni, de tudatában vagyunk annak, hogy a kutyákból sosem lesz szalonna. "Ki vagyok én a kutyák között? Lakatos Róbert El Caminoja, vagyis El Caninoja egy gondolkodásra késztető, szórakoztató és szellemes alkotás, amely annak ellenére, hogy humoros és ártatlan, komoly politikai üzenettel bír. És nem csak a kutyabarátoknak szól!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5018237665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása