She Said /Azt mondta (2022)

A rendező, Maria Schrader által készített "AZT MONDTA" bemutatja a nézőknek egy rendkívüli filmélményt Carey Mulligan, Zoe Kazan és Ashley Judd főszereplésével. Ez az amerikai filmdráma hossza 129 perc, 2022-ben került bemutatásra, és a 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

A Harvey Weinstein-ügy általánosságban ismert, de most megismerhetjük a Pulizter-díjas újságírónők személyes történetét is. A film elsősorban az ő küzdelmüket mutatja be: hogyan sikerült megszólaltatni az áldozatokat, és hogyan találtak egyensúlyt az elkötelezettség és a szakmai távolságtartás között, amely az igazság feltárásához nélkülözhetetlen. "AZT MONDTA" egy nehéz, ugyanakkor lenyűgöző alkotás, amely a 2022-es év egyik kiemelkedő filmje.

A parton egy kosztümös filmforgatás zajlik, ahol lelkes fiatalok dolgoznak. Néhányan csak zsebpénzt keresnek a nyárra, mások azáltal képzelik el a jövőjüket. Harvey Weinstein producerként számos alkotás mögött áll 1981 és 2017 között, díjak és jelölések soraival. Ezen munka tempója elképesztő, és rengeteg emberrel, kapcsolattal, befolyással és hatalommal járt. A stúdiója képes volt kitűnni a tömegből, de ugyanakkor képes volt kizárni is. Ez a probléma nem csak a színészekre, hanem a filmipar háttérmunkásaira is vonatkozott, és nem kevés árat fizettek érte.

A történet központjában a Trump kampánya áll, ahol a nők zaklatásának vádjai napvilágot látnak. Az emberek mégis választják elnöküknek, és sokan feladnák a küzdelmet. De nem a két újságíró, Megan Twohey (Carey Mulligan) és Jodi Kantor (Zoe Kazan). Mikor egy hollywoodi hatalmasság kerül a képbe, segítséget kérnek, és hamarosan az áldozatok mellett találják magukat. A film bemutatja, hogy hogyan nyerik meg az embereket egy olyan ügyhöz, amely személyesen is érinti őket. Az "AZT MONDTA" felfedi, hogyan lehet megtörni a hallgatás falát, és hogyan lehet bizonyítékokat gyűjteni.

Egyik film, amit korábban láttam a témában, a férfiakat agresszív állatokként vagy idiótákként ábrázolta, miközben a nőket szentté avatta. Az "AZT MONDTA" ennek az ellenkezője. Nem ítélkezik, hanem feltárja és bemutatja a valóságot. A film egy jól felépített nyomozást mutat be, ami érthetővé teszi a bonyolult rendszert.

Ez a film más, mint a közelmúlt #metoo alkotásai, közelebb hozza az oknyomozó újságírók munkáját. A két főszereplő magánélete és baráti kapcsolata is szerepet kap, ami még intimebbé teszi a történetet. A film nem csak utalásokkal dolgozik Weinsteinre, de a színészek is hűen jelenítik meg a karaktereket. Ashley Judd magát játssza el, és aktívan részt vesz a projektben. A film izgalmasan mutatja be, hogyan alakul ki a kép, kik csatlakoznak az ügyhöz, és kik próbálnak kitérni a felelősségvállalás elől.

"AZT MONDTA" valójában egy szerelmeslevél az oknyomozó újságírásnak. Megmutatja, hogyan lehet tisztességesen és empátiával dolgozni, és rávilágít az újságírók fontosságára a társadalomban. Mulligan és Kazan kiváló alakítást nyújtanak, és a film segít megérteni, miért is fontos a szexuális zaklatás áldozatainak megszólalni, és hogyan lehet támogatni őket a bizonyítékok beszerzésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5718237649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása