Raymond & Ray (2022)

A Raymond és Ray (Raymond&Ray) című amerikai filmdráma, amit Rodrigo García rendezett, bemutatja egy erőszakos szülő által elkövetett abúzusok gyermekkorban okozott következményeit. A történet középpontjában két testvér, Raymond (Ewan McGregor) és Ray (Ethan Hawke) áll, akik saját traumáikkal és bűneikkel küzdenek, és életüket próbálják rendbe tenni. A közös szenvedés, amit az apjuk okozott, összeköti és szétválasztja őket, miközben megkérdőjelezik, hogy vajon olyanokká válnak-e, mint a szüleik.

A történet akkor indul el igazán, amikor megtudják, hogy apjuk elhunyt, és útra kelnek a temetésére. Az örökséggel és az elhunyt apjuk végakaratával kapcsolatos viták során kiderül, hogy az apjuk még néhány utolsó kívánságot hagyott hátra, köztük azt, hogy fiaik ássák ki a sírját. A temetés során egyre több váratlan vendég bukkan fel, köztük egy korábbi barátnő (Maribel Verdú) és Harris ápolója (Sophie Okonedo).

A történet során fájdalmasan rajzolódik ki a múlt, amit a poros dobozokban talált tárgyak és levélfoszlányok segítségével mutatnak be. Ezek a relikviák rávilágítanak arra, hogy mennyi traumát okozott az apjuk, és hogyan változtatta meg őket, beleértve értékrendjüket, tehetségüket, párkapcsolataikat és a gyerekvállaláshoz való hozzáállásukat.

A film hangsúlyozza az elmúlás témáját, különösen a gyermekkori traumák és az apakomplexus miatt, ami a testvérek számára külön büntetésként jelenik meg. Az egyik megható pillanata a filmben az, amikor megmutatja, milyen erős volt a testvérek köteléke gyermekként. Megmutatja azt a különleges kapcsolatot, amit csak testvérek oszthatnak meg, és azt, hogy egy másik ember nincs olyan háttérrel, aki ugyanazon családi történet alapján nőtt fel, és aki ennyire megérti és támogatja egymást.

A Raymond és Ray bár nem hoz újat a műfajban, és nem is mélyed el olyan mélyen, mint amilyen mély sírba temetik apjukat, mégis érzékenyen és megindítóan mutatja be a családi traumákat és azok feldolgozásának folyamatát. A film megerősíti, hogy néha fontos visszatekintenünk a múltunkra, hogy megtudjuk, milyen hatással volt ránk, és hogy milyen lépéseket kell tennünk az önfejlesztésünk érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9618237639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása