Pinocchio /Pinokkió (2022)

Guillermo del Toro filmje, "Pinokkió" a 2022-es év egyik kellemes meglepetése volt. Ebben az évben három különböző "Pinokkió" adaptáció érkezett hozzánk. Először is volt a meglehetősen furcsa megjelenésű "Pinokkió: Egy igaz történet," majd a Disney élőszereplős változata, amely valójában 3D animációval is operált, Robert Zemeckis rendezésében. Azonban egyik sem találta meg igazán a közönségét. Guillermo del Toro stop-motion animációs változata viszont igazi meglepetést okozott.

A történet ezúttal az I. világháború idején játszódik, amikor a fafaragó Gepetto és fia, Carlo békés életet élnek, amíg egy tragédia nem szakítja meg ezt a nyugalmat. Ekkor Gepetto elveszíti fiát és két évtizedig a józanságát. A fia sírja mellett nővő fenyőfából Gepetto fabábut készít, hogy ezzel helyettesítse elhunyt fiát. A Fatündér, látva Gepetto gyászát, életre kelti a fabábút, akit Pinokkiónak nevez el, és egy tücskét is megbíz a lelkiismeretével. Pinokkiónak csak egy vágya van: megszeretni az apját. Gepetto azonban egy valódi fiút szeretne, nem egy rosszalkodó, naiv bábut. Pinokkió azonban feltétel nélkül szereti az apját, és a tudatlansága, valamint a környezete befolyásolása miatt olyan helyzetekbe keveredik, amelyek egyre veszélyesebbek. Az egész történet az 1930-as évek Olaszországában játszódik, Mussolini fasiszta rendszere alatt.

Guillermo del Toro már 2008-ban megpróbálta elindítani saját "Pinokkió" projektjét, de akkor senki sem támogatta az ötletét. Szerencsére a Netflix elhozta neki ezt a lehetőséget, és a végeredmény rendkívül magas színvonalat mutat. Del Toro a technikai kiválóságon túl hatalmas szívet is belecsempészett a filmbe. Az látszik, hogy ez valóban szerelemprojekt volt, és minden képkocka, minden mozdulat emberi odafigyelés eredménye.

A történet új perspektívákat nyit azzal, hogy a második világháború idején játszódik. Pinokkiónak valódi fiúvá válni nem annyira hangsúlyos, mint azt várnánk, és nem is úgy történik meg, mint a megszokott mesei elvárások szerint. Ehelyett egy okosan megírt, élet és halál, az elmúlás kegyetlensége és elfogadásának tanmeséjét kapjuk. A film hatásos, mert nem próbálja olcsó trükkökkel manipulálni a nézőket.

A cselekményről nem szeretnék túl sokat elárulni, mert a felfedezés része. A film kiváló színészi alakításokkal és Alexandre Desplat lenyűgöző zenéjével büszkélkedhet. Desplat zenéje visszafogott, de tökéletesen illeszkedik a cselekményhez. Különösen említést érdemel a "Ciao Papa" című zeneszám, ami Golden Globe-jelölést kapott, és esélyes az Oscar-díjra is.

Guillermo del Toro "Pinokkiója" a 2022-es év egyik legjobb filmje, annak ellenére, hogy néhány hibája van. Ezzel szemben Robert Zemeckis "Pinokkiója" teljesen elhibázott és a lehetőségeket nem használta ki. Ez egy jó példa arra, hogy a filmipar néha merészebben kellene kockáztatni. A Netflix pedig megmutatta, hogy nyitott a zseniális projektek iránt, és a befektetésükkel valóban gazdagabbá tehetik a nézőket. Guillermo del Toro életművében "Pinokkió" mellett most már két remek alkotás található.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4918237623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása