Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész (2023) Kritika

Az utóbbi időben Tom Cruise olyan cselekedetekkel sokkolta biztosítóit, amelyek miatt a várva várt és már elkészült akciófolytatásokat csak hosszú késésekkel tekinthettük meg. Tavaly a Top Gun: Maverick hatalmas sikere magasra repítette a hatvanas évek szupersztárját, de idén kérdéses volt, hogy a Mission: Impossible legújabb akciójával újra sikerül-e a klasszikus akciófilmet csúcsra emelnie...

Minden szempontból akciódús és izgalmas történet: motoros és gőzmozdonyon végrehajtott halálugrás, a női karakter szerepének átalakítása, egy időszerű és titokzatos főellenség, valamint egy majdnem három órás játékidő, amelybe számos fordulatot sűrít, és továbbra is az IMF világában játszódik, amit már megszokhattunk Ethan Hunt korábbi küldetéseiben. Most, több mint egy hónappal a premier után látszik, hogy az első fejezet anyagilag nem teljesít a várakozásoknak megfelelően a mozikban. Felmerül a kérdés, hogy az érdeklődés megkopott-e az idős hősök iránt, vagy inkább a modern, fiatalabb hősök kerültek előtérbe. Ezt a szakértők majd kielemezik, de egy egyszerű nézőként elmondhatom, hogy bár a film hosszabb, tele van karakterekkel és vannak lelassult részek is, továbbra is szolgáltatja a megszokott high-tech akciót, látványt és szórakozást, ami miatt oda-vissza lehet rá izgulni. Szóval, "Nincs ok az idegességre!"

Nemrég Jason Momoa egy hatalmas atomgömböt gurított Vin Diesel elé, most pedig egy kanárisárga FIAT 500-as járja Róma szűk utcáit, kockaköveit és lépcsőit. Ethan Hunt (Cruise) és a nemzetközi tolvaj, Grace (az M:I újonc, Hayley Atwell) váltogatják a vezetést a carabinieri és a gonosz egyik bérgyilkosa, Paris (a szótlan Pom Klementieff) üldözése közben.

Az autós üldözés és az izgalmas hajsza előtt már túl vagyunk a Sevastopol orosz tengeralattjáró trükkös elsüllyesztésén, Ilsa sivatagi csatáján, Benji és Luther Abu Dhabi repülőtéren történő kulcskeresésén, és egy washingtoni titkos megbeszélésen, ahol az Entitás nevű világpusztító mesterséges intelligencia létezéséről rántják le a leplet. És van még: Hunt múltjából felbukkan egy új veszélyes karakter, Gabriel (Esai Morales), valamint a Fehér Özvegy néven ismert fegyverkereskedő, Alanna (Vanessa Kirby). Ezek után Velence felé veszi az irányt az Orient Expresszen, ahol az utasok között meglepő események várnak...

Eddig a film, amelyet Cruise lassan három évtizede sáncol be, a végéhez közeledik, és jövő nyáron a befejezést is megtekinthetjük. Christopher McQuarrie, aki a Titkos nemzet óta gondozza a sorozatot, mindent beleadott az első fejezetbe, még akkor is, ha néha talán túl sok anyagot próbált belesűríteni. Az autós üldözések és bunyók között újabb információk és karakterek is helyet kapnak a történetben, amelyek néha talán túlságosan soknak tűnhetnek, de mégis érdekessé teszik a beszélgetős jeleneteket. Hayley Atwell remekül alakítja a tolvaj szerepét, és hozzájárul a film szórakoztató autós üldözésének egyik legötletesebb jelenetéhez is. Az akciók a vonaton talán már ismertek és a végső összecsapás hosszabbra nyújtott, de még mindig lenyűgöző. Azonban a filmet ellensúlyozzák a kreatív elemek, a múltba való visszatekintés és a mesterséges intelligencia mint főgonosz időszerűségének megjelenése.

Összességében a film valamivel jobban sikerült, mint az előző rész, és Cruise-nak nem kell szégyenkeznie. A Leszámolás – Első rész egy jól összerakott, látványos és izgalmas akciófilm, amely méltó a Mission: Impossible sorozathoz, és izgatottan várjuk a nagy finálét a jövőben, amikor Cruise a pályafutásának egyik legemlékezetesebb szálát is befejezheti!

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7818236973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2023.11.11. 13:00:18

Szuper volt, bár eleve elfogult vagyok az MI-sorozattal...

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása