Jack Ryan: Shadow Recruit/Jack Ryan: Árnyékügynök(2014)

A film címe: Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit). A rendező Kenneth Branagh, a főszereplők Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Cosner, Kenneth Branagh. Az alkotás egy amerikai akcióthriller, ami 134 perc hosszú és 2013-ban készült. (16 éven felülieknek ajánlott)

Kevin Costner korábban majdnem egy másik szerepet játszott el, de most Jack Ryan-t veszi a szárnyai alá. Kenneth Branagh pedig a rendezői székben helyet foglal, és az események Moszkva környékén játszódnak.

Az Árnyékügynök az első olyan Jack Ryan film, amely nem egy konkrét könyv alapján készült, csak a karaktereket vette át Tom Clancytől. Az érdekesség, hogy a hivatalos filmplakát éppen a szerző halálát követő napon jelent meg (az előzetes pedig még egy napig váratott magára). Legutóbb 2002-ben láthattuk Jack Ryant a mozikban. Az eredeti könyv 1991-ben íródott, és azóta a karakter a CIA igazgatójává vált, majd az Egyesült Államok elnökévé lépett elő egy terrortámadást követően. Az utolsó könyvekben fiatalabb Jack Ryan vette át a szerepet, de Tom Clancy új karakter, Maxwell Moore kidolgozásához is hozzákezdett.
Rengeteg téma adódik itt. Miért nem készült eddig film ezekből a könyvekből? Clancy nem csak regényeket írt, hanem ismeretterjesztő műveket is, és a témához való jártassága nem mindig illett a szórakoztató irodalomba. Ráadásul a könyvei hosszúak és részletgazdagak, és a cselekmény is több szálon fut és rengeteg szereplővel operál. Ezek a tényezők nem mindig kedveznek a filmadaptációnak. Clancy nagy szakértő volt, sok barátja volt a legfelsőbb körökben, és mindig a legrosszabb forgatókönyvet vetette fel az aktuálpolitikai helyzetekhez, amit hihetetlen képzelőerővel álmodott meg, miközben hűségesen kutatta a kényes témákat. Korábbi könyvei alapján már sok film készült, de most a Paramount egy új történet mellett döntött, amely független volt az írótól.

Sam Raimi neve már 2008-ban felmerült, de ő végül más projekt mellett döntött. A film elkészítése sokáig húzódott, de végül 2012-ben David Koepp vállalta a feladatot, és elkészült az Árnyékügynök. A történet bár nem kötődik egy adott könyvhöz, itt is egy helikopter baleset vet véget Ryan katonai pályájának. A cselekmény nem a jelenben játszódik, hanem kicsit későbbi időpontban, és Ryan azért hagyja abba a gazdasági tanulmányait, mert a szeptember 11-i terrortámadások hatására Afganisztánba kerül. A rehabilitáció után a CIA-hoz csatlakozik (Costner), de erről senkinek sem szólhat, és végzi el a gazdasági munkát, amelyről szintén senki sem tud. Ezen a ponton ismerkedik meg egy orvossal (Knightley), és közöttük romantikus szál is kialakul.
A film során a főszereplő a monitor előtt ülve egy világméretű összeesküvést fedez fel a bonyolult számok és táblázatok között, majd azonnal a cselekvés színterére kerül, ahol az élete veszélyben van. Talán jobb lett volna alaposabban tanulmányoznia az apróbetűs részleteket, mielőtt aláírt volna a Céghez. A történet középpontjában az Egyesült Államok pénzpiaca elleni támadás visszafordítása áll, amelyet a Kreml megbízásából Cserevin (Branagh) vezet. A végső konfrontáció nem várat sokáig magára, és Cserevin azon lesz, hogy a támadás ne csak anyagi kárt okozzon.
Clancy eltűnésével az ő szellemisége is távozott, és a főszereplőt akár Kovács Béla néven is hívhatták volna, de a Jack Ryan név köztudottan ismert az ügynök körökben. Hasonlóan James Bondhoz, ő sem használ álnevet, mert minek. Kenneth Branagh, aki Shakespeare műveket is rendezett, jól ért az ármányhoz és a cselszövéshez, de a forgatókönyvet inkább a kiszámíthatóság jellemzi, és nem túl bonyolult.
Bár a frissítésnek lehetett volna pozitív hatása a filmmel, úgy tűnik, hogy Keira Knightley és Chris Pine, akik a főszerepeket játszák, nem szakadtak el korábbi karakterüktől. Branagh pedig, aki a gonosz szerepében szerepel, inkább vicces és szerethető,

mint érzelgős és kegyetlen. A film erényei közé tartozik az eredeti moszkvai helyszín, a látvány, a lendület, a belecsempészett humor, a kiváló zene és Kevin Costner tapasztalata. És persze az, hogy szórakoztató, ami manapság nem mindig garantált a filmeknél.
Az Árnyékügynök kilóg a sorból, de jó kis akciófilm, amit nem kell megijedni. Nem tudjuk, lesz-e folytatás, de már zajlik egy másik projekt is. Egy olyan adaptációról van szó, amely 1993-ban játszódik, a vietnami háború idején, és bemutatja a fiatal Jack Ryant. Ráadásul úgy tűnik, hogy Kevin Costner ismét szerepet kap William Harper karakterében.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9818250793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása