Night Train to Lisbon/Éjféli gyors Lisszabonba(2013)

Éjszakai vonat Lisszabonba címmel rendezett filmről van szó, amelyet Bille August készített. A főszerepekben Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston és Martina Gedeck láthatóak. A film egy német-svájci-portugál romantikus thriller, amely 111 perc hosszú és 2013-ban készült.

Raimund Gregorius látszólag unalmas embernek tűnik, de vajon elhagynánk-e a kényelmes otthonunkat, hogy egy könyvet eredeti helyszínen fejezzünk be?

Pascal Mercier (aki valójában Peter Bieri svájci filozófus írói álneve) azonos című regényét 2004-ben adták ki német nyelven (angolul 2008-ban), és 2011-ben jelent meg Magyarországon. A regény 2 millió példányban kel el, mielőtt Magyarországon megjelent volna. A történet középpontjában Raimund Gregorius, a berni tanár áll, aki egy furcsa találkozás során talál egy portugál orvos és filozófus, Amadeu de Prado (fiktív) önéletrajzi írását. Gregorius vonatra száll, hogy találkozzon az íróval és barátaival, és a regény lényege, hogy vajon egy másik ember életének megismerésén keresztül közelebb juthatunk-e önmagunkhoz.

A történetet Bille August vitte a vászonra, eredeti helyszínen forgatva, és nemzetközi szereplőgárdával. A portugál színészek helyett németek, franciák, svédek és angolok láthatók a filmben, akik átlagos nyelvtudással és erős akcentussal beszélnek. A rendezőt néhányan kritizálták, mondván, hogy nem sikerült méltó filmadaptációt készítenie. Bille August azonban sikeresen navigál a jelen és a múlt között, és a film lendülete nem veszít a váltások során. Jeremy Irons tökéletesen alakítja Gregorius szerepét, és a film során olyan színészek is feltűnnek, mint Bruno Ganz, Lena Olin, Tom Courtenay, Charlotte Rampling, Burghart Klaußner és Christopher Lee.

Amadeu (Jack Huston) regénye, "A szavak aranyművese," a Salazar diktatúra idejébe kalauzolja az olvasót/nézőt. Amadeu előkelő családból származik, és apja befolyásos bíró. Fiát a legjobb iskolákba küldi tanulni, ahol megismerkedik egy zöldséges fiával, akivel életre szóló barátságot kötnek. Amadeu orvosként és Jorge (August Diehl) gyógyszerészként folytatja tovább. Mindketten részt vesznek az ellenállásban, és a kérdés az, hogy barátságuk képes-e a próbát kiállni, amikor a gyönyörű Estefânia (Mélanie Laurent) is bekerül a képbe. Portugáliában a diktatúra tabutémának számít, és az egykori túlélők nem szívesen beszélnek a múltról. A történet szereplőinek útjai elágaznak, de végül Gregorius és Amadeu könyve összeköti őket. Gregorius élete kiszakad a szürke hétköznapok egyhangúságából, és a kutatás gyermeki izgalommal tölti el, miközben megismer egy idegen kultúrát és embereket. Végül megerősítést kap arról, hogy egyáltalán nem unalmas ember, és a film végén fontos döntést kell meghoznia. Jeremy Irons kiválóan alakítja a főszerepet, és a film révén modernkori Portugália egy fontos és szomorú korszaka is feltárul előtte és a nézők előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818250813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása