The Maze Runner/Az útvesztő(2014)

Az Eltévedtek című filmet Wes Ball rendezte 2015-ben. A főszereplők között szerepelnek Dylan O' Brien, Kaya Scodelario, Nathalie Emmanuel és Thomas Brodie-Sangster. Ez egy színes, magyarul beszélő amerikai sci-fi akciófilm, ami 131 perc hosszú.

Az első rész izgalma és a hatalmas függővége után sokan kevés bizalmat helyeztek a második Eltévedtek folytatásában. A cselekmény újra futás, menekülés, és még több veszély, de kevés válasz. A könyv legfontosabb pillanatai és szörnyei elvesztek az átírt forgatókönyvben, ami alig emlékeztet az eredeti kiadásra. Ahogyan Thomas is kijelentette a film végén, ő is elfáradt a menekülésben, és sokan osztoznak ebben az érzésben.

Thomas (Dylan O’Brien) és csapata nem pihenhet sokáig az Eltévedtek labirintusából való szabadulás után. Ismét szembe kell nézniük a VESZETT veszéllyel és zombikkal egy sivatagon át vezető menekülés során. Sajnos, kevés pozitívumot lehet elmondani a filmről, noha Wes Ballnek hatalmas lehetősége volt a kezében. A dialógusok nem maradnak meg az emlékezetünkben, és nem fogjuk idézni őket baráti beszélgetések során. Az "Gyerünk", "fussunk", és a "már nem sok van hátra, mindjárt ott vagyunk" mondatok ismétlődése valószínűleg az alkotás élőhalottjait, a VESZETT-eket is dühítheti. A cselekmény olyan buta klisékre épül, hogy néha már irracionálissá válik, és a karakterek csak sodródnak az eseményekkel.

Mindig kihívást jelent egy sikeres könyvsorozat adaptálása a mozi világába. Sajnos, ez a küldetés nem sikerült jól. A történet teljesen új irányba halad, és sok változtatás hozzátartozik, ami nehézzé teszi a történet megértését azok számára, akik nem olvasták a könyvet. Például a cím, a "Tűzpróba", kissé rejtélyes lehet azoknak, akik nincsenek tisztában a könyv tartalmával. A film eltér az eredeti könyv cselekményétől, mivel itt a fiataloknak újabb kihívásokkal kell szembenézniük a sivatagon át vezető úton. Az előző rész vége és a cím alapján pedig paradoxon alakul ki: hol van itt a második próba?

Az akció jelenetek néha látványosak, bár néha olcsó ijesztgetésre támaszkodnak, különösen azoknak, akik nem ismerik a "The Last of Us" és a "The Walking Dead" sorozatokat. A legkiemelkedőbb színészi teljesítményt Aidan Gillen nyújtja, akit a "Trónok Harca" című sorozatból ismerhetünk. Kaya Scodelario, aki Teresa szerepét alakítja, alig észrevehető a filmben, és a játékideje is rövid. Viszont pozitívum a magyar vonatkozásban Pados Gyula operatőri munkája, amit tényleg nem lehet kifogásolni.

A második rész kissé lehűlt a rajongók kedélyét, bár még van benne potenciál, és a harmadik rész valószínűleg még megkapja a figyelmet. Azonban az írói stábnak is változtatásokra lenne szüksége. A rajongóknak nem ajánlom, és akiknek ajánlom, az egy nagy kérdés marad...

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218244767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása