Jurassic World: Bukott birodalom(2018)

Jurassic World: Bukott Birodalom (Fallen Kingdom) című filmet 25 évvel ezelőtt hozta létre a Jurassic Park, amely minden idők legnagyobb bevételével és Star Wars-szintű termékkel büszkélkedhetett. Miután két feledhető folytatás született, három évvel ezelőtt megjelent az első Jurassic World, és bebizonyította, hogy a márkanévben még mindig van erő. Bár erősen a nosztalgiára épített, mégis jelentős bevételt hozott, és a kérdés az volt, hogy ha tovább akarják folytatni, akkor miként tegyék ezt. A válasz: vegyes sikerrel.

A film két részből áll. Az egyik fele kaland és katasztrófa, a másik rész thriller. Az egyik rész gigantikus, a másik emberközelien kicsi. Az egyik rész látványos, a másik izgalmas. Mindkét rész tartalmaz ostoba túlzásokat, de összességében koherensebb, mint az Elveszett világ. A filmben találunk technikai visszautalásokat és elképzelhetetlen CGI megoldásokat is a 1993-ból. Ugyanakkor utalásokat találunk a múltbeli elemekre, és helyet kapnak új ötletek is. A film egyszerre mutatja be a három évnyi munkát és annak hiányát. Ebben a tekintetben kettős.

A film felétől nem kívánok belefolyni a történetbe, mivel a trailer főként az első felét mutatta be, és a történet nem igényel hosszú magyarázatot. Bár a sztori nem bonyolult, a film legalább próbálkozik, és a előzetesek nem spoilerezik el a teljes cselekményt, ami pozitívum. Azonban az előzetesek néha unalmasak és ismétlődők, ami bosszantó.

Vincent D'Onofrio-nak volt valamiféle kisugárzása, különösen a Daredevil sorozat után, de itt nincs meg a jelenléte. A folytatás egyik aggasztó aspektusa az volt, hogy ne ragadjon meg a múltban, hanem hozzon valami újat az alapokhoz. A katonai szál egy korábbi terven alapul, de végül máshova vezet, és az univerzumot is kibővíti azzal, hogy feltárja Hammond régi társának sztoriját. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ez a szál érdekes, de kevésbé van kidolgozva, és kicsit kilóg a történetből.

A film tele van olyan hibákkal, amelyeket még egy intelligens hatéves is észrevenne, bár a 12 éves besorolás miatt elfogadhatók. Például egy Merci Unimog landolása, amelyet senki nem vesz észre? Ezek a hibák a filmben vannak, és bár néhány önkinevetés található benne, a korábbi részeken kívül nem sok humor van a filmben.

A színészek között vannak visszatérők, de Jeff Goldblum csak a trailerben szerepel röviden. A főszereplők közötti kémia továbbra is megvan, és Bryce Dallas Howard karaktere most szimpatikusabb. Chris Pratt egy vicces testjátékot ad elő, amely emlékezetes. A többi színész közömbös vagy rossz, a forgatókönyv pedig nem mindig segít nekik. A színészi teljesítmény nem az elsődleges szempont egy ilyen típusú filmben, de itt sem kiváló.

A film más területeken azonban kárpótol. A látvány és az akciók magas színvonalon vannak, és a dinoszauruszok megjelenése és viselkedése hiteles. A film félelmet kelt, bár nem horror, és a kisgyerekeknél akár álmatlan éjszakákat is okozhat. A rendezőnek lehetősége volt a műfajváltásra, és ezt maximálisan kihasználta. A film látvány és tempó tekintetében a csúcspont a sziget felrobbanása, ami impresszív. Az operatőri megoldások ötletesek, és hozzájárulnak a hangulathoz.

A film végére a cím új értelmet kap, és felkészít egy olyan folytatásra, amely lehet az utolsó Jurassic film. Azonban az alkotóknak nem szabad elkapkodniuk a történéseket a következő három évben, és vissza kell hozniük minden logikusan túlélő karaktert egy epikus befejezéshez.

Összességében a Jurassic World: Bukott Birodalom egy vegyes minőségű film, de a látvány és az akciók miatt élvezetes. A filmnek megvannak a maga hibái, de a Jurassic sorozat részeként elfogadható.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr518241337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása