Oslo, 31. august/Oslo, augusztus(2011)

Az augusztusi Osloban a Szerzők rendezője ismét előhúzza az öngyilkossággal flörtölő karakterét, aki időközben megöregedett, és még kevésbé ragaszkodik az élethez.

Az Oslo, augusztus (Oslo, August 31st) című norvég drámát a Titanic fesztivál utolsó napján vetítik. Ha teheted, ne hagyd ki, mert minden helyszínen van érdekes program a szombaton is. Most Joachim Trier filmjéről szeretnék beszélni, mivel hamarosan bemutatják Magyarországon is. Ha esetleg nem találkoztál korábban a Szerzők című filmjével, akkor érdemes megemlíteni, hogy a rendező nem csak a nevében, hanem a tehetségében is hasonlít Lars von Trierhez, habár stílusuk eltér egymástól. Az Oslo, augusztusban azonban úgy tűnik, hogy Joachim Triernek nem sikerült olyan erősen kifejeznie a film mondanivalóját, mint a Szerzők esetében. Anders Danielsen Lie színész karaktere a film elején egy humoros jelenetben egy tóparton kövekkel tömi a zsebét, majd egy hatalmas kővel a kezében sétál be a vízbe. Bár kezdetben ez a jelenet inkább vicces, mint drámai, a film későbbi részeiben mélyebb tartalom bontakozik ki.

Az Oslo, augusztus azt próbálja bemutatni, hogy a harmincas éveikben járó embereknek sokszor szembe kell nézniük önmagukkal és az életükkel kapcsolatos kérdésekkel. Anders, aki éppen a drogrehabilitációját követően próbál visszailleszkedni a társadalomba, állásinterjúra megy, régi barátját látogatja meg, és megpróbálja helyrehozni a kapcsolatát a nővérével is. Azonban egyik találkozás sem úgy sül el, ahogy tervezte, és Andersnek meg kell küzdenie saját bizonytalanságával.

A film lehetőséget ad sokféle gondolat kibontakoztatására, anélkül, hogy elkötelezné magát a főszereplő vagy a rendező cselekedeteinek vagy motivációinak elfogadása mellett. A film megteheti mindezt anélkül, hogy az egész fesztivált morálfilozófiai vita alakítaná át, hiszen ez az esemény inkább a szórakozásról szól. Nos, talán jövőre találkozunk...

Ami pedig a film eredeti címére utalva, "Oslo, August 31st," eszembe jutott a The Cure "Last Day of Summer" című száma.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1018252707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása