Ocho apellidos vascos/Spanyol affér(2014)

 

Spanyol Rejtély (eredeti cím: Ocho Apellidos Vascos); rendező: Emiliano Martinez Lazaro; főszereplők: Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde, Carmen Machi; spanyol vígjáték; 98 perc; 2014 (16)

Ha egy spanyol vígjáték otthonában 77 millió dolláros bevételt (!) hoz, akkor érthető, hogy megpróbálják a nemzetközi piacokon is sikerre vinni. Azonban itt a probléma, hogy azokon kívül, akik beszélnek spanyolul, senki sem fogja igazán érteni ezt a filmet.
A történet középpontjában Rafa áll, aki Sevillából egészen a Baszkföldig követ egy baszk lányt, akibe teljesen beleszeretett. Bár hamarosan megtalálja, az érzelmei nem találnak viszonzásra. A kissé vad csaj azonban ráveszi arra, hogy játssza el a barátját. Innen kezdve az összetévesztéseken és kamuzásokon alapuló vígjátékok sablonjainak kellene működniük, és valószínűleg működnek is mindegyik számára, csak mi, nézők, nem tudunk követni egyetlen poént sem, még akkor sem, ha tudjuk, hogy az egész hogyan fog végződni.
A Spanyol Rejtély hazánkban (valamint minden más nem spanyol nyelvű országban) sem feliratos, sem szinkronizált változatban nem működik, mivel a viccek nagy része a nyelvi különbségekre épül. Rafa baszk akar lenni, és bár a spanyolok számára ez lehet, hogy hihetetlenül vicces, nekünk semmit sem mond. Emellett ott vannak a helyi kulturális és egyéb utalások is, amiket szintén nem érthetünk, csak egy-két nyilvánvaló referencia (ETA, Zubizarreta) marad meg. A poénok nagy része elveszik, és mi csak döbbenten nézünk, hogy miért került a Spanyol Rejtély nálunk forgalomba sok más, jobban megérthető film között. A 16-os korhatár pedig teljesen rejtély, hiszen ez egy tipikus reggel az ágyban takaróval a vállán felhúzva típusú vígjáték. Állítólag már készül a folytatása is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018247701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása