Judy (2019) Kritika

Judy Garland neve mindenkinek ismerős lehet. Ő az egyik legismertebb musical énekesnő volt Hollywood fénykorában a 1930-as és 1940-es években. Emellett pedig az álomgyár egyik legismertebb áldozataként is emlegetik, hiszen egész életét a színpadon és a reflektorfényben töltötte. De magánéletében sajnos tragikus sorsot élt meg, és csak a rajongói tartották életben. A "Judy" film a élete utolsó évéről szól, amikor Londonban lépett fel. Renée Zellweger lenyűgöző alakítása miatt már önmagában is érdemes megnézni.

Az "Judy" eredetileg egy hosszabb önéletrajzi eposz is lehetett volna, de végül inkább a tragikus utolsó évét mutatja be, amikor a gyógyszer- és alkoholfüggősége, valamint mentális állapota súlyosan leromlott. Ebben a filmben jól ábrázolták az MGM Stúdió által rákényszerített gyógyszerek használatát, amiket már gyerekként elkezdett szedni. A gyógyszerek között szerepeltek étvágycsökkentők, altatók és serkentők is, mivel naponta 16 órát kellett dolgoznia, és évente két-három filmben szerepelt. A film folyamán megmutatják, hogyan alakították az MGM stúdióban, és milyen hatással volt ez az életére.

A film hangsúlyosan mutatja be, hogy Judy Garland híres szerepe, az "Óz, a csodák csodája" Dorothyja milyen nehézségekkel járt. Zaklatás érte a forgatások során, de ezt akkoriban senki sem említette, hiszen ez volt a szórakoztatóipar általános problémája (legalábbis a Weinstein-botrányig). A filmben utalások találhatók erre a problémára, és bemutatják, hogy Judy milyen komolyan szerette gyermekeit, és emiatt vállalta el a londoni fellépést, hogy anyagi biztonságot teremtsen számukra.

A film szereplőinek kiválasztásakor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy hasonlítson a valóságos személyekre, akikről karaktereiket mintázták. Külön kiemelik Darci Shaw alakítását, aki a fiatal Judy szerepében remekül helyt áll, és tökéletesen visszaadja a fiatal Judy karakterét.

A film sajnos nem mélyed el eléggé az álságos sztárgyártás problémáiban, de jól érzékelteti, hogy hogyan használták ki és dobták el Judy-t az MGM stúdióban. A színésznő sorsa tragikus volt, hiszen szülei soha nem törődtek vele, és az MGM kizsigerelte őt. Renée Zellweger alakítása kiváló, és hűen adja vissza Judy mozgását, gesztikulációját és mentalitását.

Bár néha mégis átsüt Renée Zellweger színészi stílusa, a film általánosan hiteles és fontos alkotás. Zellweger érthető módon elnyerte a Golden Globe-díjat a Legjobb színésznő kategóriában, melyet méltán érdemelt meg.

Renée Zellweger nagyon jól ábrázolja Judy humort, megtört személyiségét és azt, hogy mennyire kizsigerelte őt a showbiznisz. Senki sem haragudhat egy olyan nőre, akit egész életében úgy kezeltek, mintha egy tárgy lenne. Judy 47 évesen, nyugtató túladagolásban halt meg. A film összességében érdekes, és ha valaki nem ismerte eddig Judy Garland életét részletesen, akkor a fellépései nagyon meghatóak. Azonban a film befejezése kissé hatásvadászra és giccsesre sikerült, és talán elegánsabb lezárást érdemelt volna. Az érezhető, hogy a film Oscarra készült, különösen Renée Zellweger színészi alakítása.

Forrás: filmrajongo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6918240543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása