Doraibu mai kâ /Vezess helyettem (2021)

A "Vezess helyettem" (eredeti cím: Doraibu mai kâ/Drive My Car) című filmet Ryusuke Hamaguchi rendezte, és főszereplőként Hidetoshi Nishijima és Reika Kirishima láthatóak. Ez a japán filmdráma hosszú játékidővel rendelkezik, 179 perc, és 2021-ben készült. Figyelmeztetünk, hogy a 16 év alattiak számára nem ajánlott!

A történet középpontjában egy özvegy színházi rendező áll, aki már 15 éve vezeti kedvenc autóját. Amikor egy megbízást elfogadva sofőrt rendel mellé, aki ráadásul egy fiatal nő, eléggé felháborodik. "Vezess helyettem" számos rangos fesztiválon szerepelt, számos díjat és jelölést gyűjtve be. Az Oscar-gála is vár még rá négy kategóriában. Bár gyönyörű és értékes film, a hosszú játékidő kissé nehezen viselhető.

A színész és rendező Jaszuke (Hidetoshi Nishijima) és felesége, a televíziós forgatókönyvíró Oto (Reika Kirishima) kreatív életmódjukban egyedi megoldásokhoz folyamodnak. Oto például szex közben osztja meg ötleteit, amiket együtt dolgoznak ki, de másnap már semmire sem emlékeznek. Mindent Jaszuke jegyez le, és ebből merít inspirációt saját munkájához. Az ő színházi stílusa is egyedi, hiszen színészei különböző nyelveken beszélnek, így a közönségnek feliratokat kell olvasnia. Bár ez engem idegesítene, sokaknak tetszik, mivel a világ minden részéről meghívják őt rendezni, zsűrizni és tanítani.

A pár látszólag boldogan él, de viharfelhők gyülekeznek fejük felett. Oto ismétléssel próbálja elővarázsolni a beszélgetéseket, de tragikus halála mindent felforgat. Jaszuke két év után még mindig nem találja helyét, de egy hirosimai meghívás megváltoztathat mindent. Csehov "Vanya bácsi" darabot kell rendeznie, és az autója a munkához szükséges. Azonban a sofőr, Miszaki (Toko Miura) egy fiatal lány, és Jaszuke nem bízza rá könnyen a szeretett autóját. Később azonban mégis elfogadja a segítségét, és lassan közelebb kerülnek egymáshoz.

Egy fontos szál a történetben Jaszuke és az egyik színész, Takacuki (Masaki Okada) közötti kapcsolatot mutatja be. Ezek a két férfi régen ismerték egymást, és Jaszuke úgy érzi, hogy Takacuki alkalmas lehet Vanya bácsi szerepére. Ugyanakkor Takacuki magánéleti problémákkal küzd, és Jaszuke a bizalmát szavazza meg neki. A háttérben Oto szelleme mindvégig jelen van, és befolyásolja a történetet.

Az autó is szinte egy főszereplővé válik a történetben. Jaszuke hosszú évek óta használja, és most meg kell osztania valakivel, aki eleinte idegen a számára. Az autó lenyűgöző megjelenésével mindig kiemelkedik a környezetből, legyen szó városi környezetről vagy természeti tájról. A soknyelvű előadás színészei nem mindig értik egymást, de a munka és a siker köti őket össze, miközben megpróbálnak megbirkózni a különféle kihívásokkal.

A "Vezess helyettem" eredeti címe egy Murakami Haruki novellából származik, ami tartalmilag jelentős kibővítést és átértelmezést kapott a film alkotói által. Bár hosszú játékidővel rendelkezik, és sokszor megcsodálhatjuk a tájat és a várost, a film szép és mély mondanivalót hordoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1018237953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása