The Menu/A menü (2022)

A film címe "The Menu," és Mark Mylod rendezte. A főszereplők Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes és Nicholas Hoult. Ez egy amerikai horror-vígjáték, mely 107 perc hosszú és 2022-ben készült. A film 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

A történet a következő: Egy elegáns étterem található egy szigeten, ahol gazdag vendégek élvezik a kiváló szolgáltatást, és egy maximalista, kissé neurotikus séf gondoskodik az ételekről. Az étel fantasztikus, de nehéz asztalt foglalni. De vajon minden pénzt megér-e ez a különleges élmény? A filmben olyan hírességek játszanak, akik egy véresen komoly színjáték részeseivé válnak, ahol a vacsora nem olyan élvezetes, mint gondolták. Bár a film furcsán szórakoztató és nem tökéletes, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult és Anya Taylor-Joy alakítása minden bizonnyal díjra méltó.

A történet középpontjában 12 ember áll, akik kivételes megtiszteltetésben részesülnek. Egy szigetre utaznak, ahol a világhírű séf, Ralph Fiennes elkészít egy hosszú menüt. A film főhőse Tyler (Nicholas Hoult) egy ínyenc, és a történetben Margot (Anya Taylor-Joy) is fontos szerepet kap, bár ő kezdetben nem örül ennek a váratlan vacsorának. Sok más vendég is jelen van, és közös bennük, hogy mindannyian megengedhetik maguknak ezt a drága élményt.

Az étteremben mindenki furcsa szabályokat követ, és a vendégeknek is be kell tartaniuk ezeket. Az étterem személyzete is idegesnek tűnik, és mintha valami titkolózás zajlana. A film során egyre több furcsa dolog történik, és lassan kiderül, hogy nem minden olyan, aminek látszik. Margot hibás tényezővé válik, és ez súlyos következményekkel jár.

A vacsora alatt káosz tör ki, és az ételek nemcsak a vendégek gyomrát, hanem a séf mentális állapotát is megzavarják. Felmerül a kérdés, hogy vajon a művésznek jogában áll-e eldönteni, kinek adja el a művét, és vajon a vevők érdemlik-e meg ezt a különleges élményt. Az étel különleges, és nem lehet közkinccsé tenni, de a gazdagok hajlandóak sok pénzt fizetni érte.

A film áttekinti a művész-mű-közönség kapcsolatát, és felteszi a kérdést, hogy bünteti-e a művész a közönséget a művein keresztül, és formálhat-e véleményt róluk. A film kritikusan nézi a gazdagok életét, és azt, hogy milyen különbség van az elegancia és a kivagyiság között.

A "The Menu" egy horror-vígjáték, ami humorral, gúnyolódással, drámával és társadalomkritikával van átszőve. Bár hiányzik belőle az európai művészfilmek mélysége, azért felvet fontos kérdéseket és hagy nyomot a nézőkben. A film megkérdőjelezi a gazdagok és szegények életmódját, és arra ösztönzi a nézőket, hogy gondolkodjanak el az értékrendjükről és vágyaikról.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr518237661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek


 

CLOSE ADS
süti beállítások módosítása